От засилената бежанска вълна към страната ни се притесниха и днес от "БСП Лява България".

Социалистът Атанас Мерджанов повдигна темата от парламентарната трибуна, като съзря сигнали за хаос, неподготвеност и разнопосочни изказвания в действията на властта по отношение на бежанците.

"Червеният" депутат призна, че от левицата са очаквали по-хладнокръвно и отговорно поведение на политическото ръководство на страната. "Вместо това управляващите сякаш са обзети от паника. МВР прехвърли отговорности на армията, Министерство на отбраната се оплаква на президента, той измисля потенциален дипломатически скандал, вицепрезидентът казва, че няма да има такъв, премиерът не изглежда особено заинтересован и лаконично коментира темата, а ресорният вицепремиер Меглена Кунева очевидно е напълно неподготвена за събитията, които предстоят", обясни притесненията на БСП Мерджанов.

Именно заради тях от столетницата настояват лично премиерът Бойко Борисов да поеме координацията на отговорните ведомства, а не да оставя нещата в ръцете на вицепремиер без портфейл. В левицата са и против идеята за сваляне на полицейската охрана от границата, преди да е осигурен друг начин за защитата й.

"Не е адекватно действие назначаването на Никола Казаков за шеф на бежанците, след като именно той е сред основните отговорници страната ни да е напълно неподготвена", коментира Атанас Мерджанов и добави, че вицепремиерът Кунева би била много по-полезна, ако работи за осигуряването на финансова подкрепа от Европейския съюз.

БСП решиха да се обърнат и с апел към президента Росен Плевнелиев - "Ако иска да бъде полезен на страната си, да преустанови практиката на подмятания на крак пред медиите и да работи за обществения и политически консенсус, включително и чрез свикване на КСНС, ако трябва". Мерджанов продължи с призивите и обърна поглед към разузнавателните ни служби - "Нека да бъде овладян псевдореформаторския устрем на някои политици по отношение на разузнавателните ни служби, защото на службите има трябват средства и спокойствие-"

В петъчния ден от БСП поискаха още от управляващото мнозинство да спре да прехвърля "горещия картоф" по темата за бежанците. "Захващайте се за работа, зимата си отива", заключи Атанас Мерджанов.