Правосъдният министър Христо Иванов преговаря с БСП за конституционните промени.

След като вчера на временната комисия идеята за изменения в основния закон с цел осъществяване на съдебната реформа беше отхвърлена, днес правосъдният министър Христо Иванов и ДСБ-лидерът Радан Кънев влязоха заедно с стаята на социалистите в парламента, за да водят разговори за нуждата от подобни промени.

Иванов отказа да обяви дали ще си подаде оставката, ако реформите, зад които твърдо стои, така и не се случат. Той обяви в кулоарите, че не може да се говори за бламиране от страна на депутатите с отхвърлянето на текстовете в комисия, защото важното гласуване предстои тепърва в пленарна зала. „Това превъзбуждане ми се вижда предварително", сподели Иванов.

В негативните гласове на левицата вчера министърът видя липса на позиция от нейна страна - червените депутати подкрепили стратегията за съдебна реформа заради разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, а сега не се мотивирали достатъчно да ги гласуват.
Това започва да изглежда като очакване на някакви оферти и сделки, почва да изглежда зле, допусна Иванов.

По-късно:
БСП непреклонни, готови да подкрепят закони по съдебната реформа, но не и промени в Конституцията
Още...

Дайте да се фокусираме върху аргументите и да направим реформата. Тя е препоръчана от Европа. Ще се отрази на мнението на Германия по Шенген и други важни въпроси, не мога да разбера какво още чакат, адресира той репликата си към социалистите, както и колегите им от други партии, които на гласуването също натиснаха червения бутон.

Правосъдният министър не призна да е разочарован от партньорите от АБВ, които не застанаха зад конституционните промени.

"Нито един съдия не постави под съмнение нуждата от разделяне на колегиите. Дайте да имаме независим съд в тази страна - това е залогът и това ще кажа на колегите от БСП. Всеки трябва да заеме своята позиция, сподели министърът преди да се срещне с депутатите от левица.

Запитан дали ще предложи сделка на БСП - подкрепа за промените в замяна на поста на омбудсман за Мая Манолова, Иванов допусна, че, ако в момента се готви ваденето на депутатката от парламента, това не е в насока подкрепа на реформата.

Политическите сделки не са верният подход. Не отиваме да предлагаме такива. Предлагаме стабилност за България", включи се и тъмносиният лидер Радан Кънев. Той сподели вярата си, че БСП ще вземе вярното решение.

Провал на съдебната реформа е правителствена криза, предупреди по-рано днес съпредседателят на реформаторите Радан Кънев.
Още...

Министърът пък призна, че е бил доволен от позицията на Манолова по съдебната реформа. Според него тя първа от левицата подкрепила идеите на комисията. Иванов обяви, че при гласуването на промените в Конституцията в комисията депутатката стояла до Янаки Стоилов „като дете на родителска среща".
Ако видите с каква трудност си вдигна ръката да изпълни партийната дисциплина, ще ви стане напълно ясно, че тук не става въпрос за сделка, сподели преценката си министърът.

Според него социалистката има добри шансове да стане добър омбудсман, но в нейно лице съдебната реформа би изгубила подкрепа, ако напусне парламента.