Има сериозен проблем и не трябва да възприемаме присъствието на съюзнически сили като чужда войска. Ние имаме ангажименти, които сме поели след влизането в НАТО. Това заяви бившият втори в ГЕРБ и настоящ лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов пред БНТ.

Правителството и всички институции имат навременна реакция за това, което се случва около кризата с Украйна, но не с ясно заявена позиция какво трябва да се направи, категоричен бе Цветанов.

Според него България трябва да защитава идеята НАТО да остане с отворени врати, защото това означава сигурност. НАТО е отбранителен, но и политически съюз. Не трябва да допускаме провокации, изтъкна Цветанов.

Той посочи, че държавите членки на НАТО трябва да очертаят хоризонт за изпълнение на ангажиментите. Когато НАТО бъде представено като заплаха и Владимир Путин каже, че няма да воюва в Украйна, значи, че хората в Русия му вярват и политиката на агресивност и замразен конфликт ще продължава, каза Цветанов.

По думите му трябва да се търси дългосрочно решение с дългосрочно бюджетиране в изпълнение на целите. Черно море трябва да бъде част от сигурността, която да се гарантира със съюзническите войски на НАТО, посочи още Цветанов.

Българската армия може да изпълни целите си, като разчита и на НАТО, убеден Янев

Българската армия може да изпълни целите си, като разчита и на НАТО, убеден Янев

Изграждането на въоръжените сили понякога струвало повече от предвиденото