Въоръжените сили в българската армия са в състояние да изпълнят конституционните си задължения за суверенитета и националната цялост, като се разчита и на потенциала на НАТО. Това заяви военният министър Стефан Янев по време на втория кръг въпроси на извънредното заседание на парламента, посветено на геополитическия конфликт между НАТО и Русия.

По думите му способностите и възможностите за това дали българската армия може да изпълни определени задачи, ги има в националните документи, които показват способностите и възможностите пред обществото. Отбраната на страната и сигурността са основен стълб от системата на националния и обществен интерес. Отбраната и сигурността струват скъпо, но тази цена трябва да се плаща съзнателно, подчерта Стефан Янев.

Стефан Янев иска НАТО да обучава българска отбранителна група

Стефан Янев иска НАТО да обучава българска отбранителна група

Тренировката, подготовката и провеждането на ученията трябва да станат с въоръжения на други страни

Въпросът с финансирането на армията и изграждането на въоръжените сили струва пари и понякога струва повече пари, отколкото са предвидени. Усилията, които МО прави като екип, е да се фокусира върху ефективността на въоръжените сили - да намерят начин и механизмите, които се нуждаят от подкрепа, обясни Янев.

В Бюджет 2022 е направено предложение, което мина на обсъждане с Министерството на финансите. Предстои разглеждането на бюджета в МС, като цифрите за отбраната са между 1.7-2%. Процесът по бюджета на Министерство на отбраната не е приключил и при подходяща информация, може да се направят допълнителни промени.

За предстоящата мисия на испанските и нидерландските сили за осъществяване на AirPolicing, Янев заяви, че няма нищо необичайно в мисията, като тя е рутинен тип мисия за НАТО. Мисията се извършва от 2016 година насам и в България вече е провеждана поне два пъти с въоръжените сили на Италия и САЩ. Такъв тип съвместна тренировка е с испански контингент, който се очаква да пристигне в началото на февруари месец, като ще продължи до средата на март месец.

Стефан Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия е важна

Стефан Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия е важна

Българската позиция трябва да бъде преди всичко в защита на българския национален интерес

Фокусът ни е да развиваме собствените си отбранителни способности, това допълни военният министър в отговор на питане от ГЕРБ.

Военни действия не бива и според нас няма да има, включи се Джейхан Ибрямов от ДПС. Ситуацията с Русия показвала, според него, военна сила. Ние сме против воденото на хибридна и каквато и да било война и сме за дипломатическо решаване на кризи, изтъкна той и допълни, че партията е за членството ни в НАТО.

Военният министър отново увери, че ще се търси дипломатическо решение. Няма непосредствена опасност, успокои Стефан Янев и каза, че не предстои военен конфликт на наша територия или близо до нас. Нито един български войник няма да вземе участие в какъвто и да било конфликт на територия на Украйна или друга държава, без такива решение да бъде взето тук или в МС, посочи още военният министър.