Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на финансите и на енергетиката Асен Василев и Румен Радев са се срещнали с посланиците на държавите от ЕС, за да им обяснят, че въведената неотдавна такса за внос и транзит на руски газ през ще засегне единствено печалбите на "Газпром" и няма да се отрази негативно на европейските потребители.

Като обосновка на таксата е посочено от Николай Денков, че ЕС не трябва да е зависим от руския газ. Изложени са и усилията от последните години, за да може Европа да получава газ от различни източници, съобщават от пресцентъра на МС.

Припомняме, на решението за налагане на таксите с недоволство реагира вече сръбският президент Александър Вучич.

Пред дипломатите от ЕС премиерът Денков е изтъкнал отново аргументите за приемането на България в Шенгенското пространство: "Ако не е необходимо да пазим границите между България и Гърция и България и Румъния, страната ни ще насочи много повече усилия и ресурс към границите ни с Турция и Сърбия".

Ден след като беше в Австрия и където се чу отново "не" за приемането ни в Шенген, премиерът е изразил надежда, че през декември на редовното заседание на Европейския съвет ще бъде взето правилното решение в полза на българските и европейските граждани и бизнес. Министър-председателят е обърнал внимание, че страната ни е постигнала голям напредък в областта на върховенството на правото и това се отчита от нашите партньори и от Европейската комисия.

По време на разговора са били обсъдени и други важни теми като войната в Украйна, ситуацията в Близкия Изток, миграцията, конкурентоспособността на ЕС и други въпроси, които са в дневния ред на предстоящото през тази седмица заседание на Европейския съвет.

Денков: Таксата транзит няма да фалира "Булгартрансгаз", а и ще влиза в бюджета
Обновена

Денков: Таксата транзит няма да фалира "Булгартрансгаз", а и ще влиза в бюджета

Според премиера от мярката би спечелила цяла Европа