Премиерът Бойко Борисов, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и финансовият министър Симеон Дянков се извиниха на земеделците, които са се почувствали излъгани от финансовата рамка в сектора.

Това съобщи министър Мирослав Найденов в Министерски съвет, след края на срещата с представители на протестиращите земеделци и правителството, продължила час и половина.

По думите на Найденов, финансовата и икономическата ситуация в момента не позволява да бъде изпълнено първоначално договореното и това е било ясно заявено на срещата от премиера и финансовия министър.

По думите му, утре ще бъде факт нотификацията за намаления акциз на горивото и за следващата бюджетна година са осигурени 70 млн. лева, които да компенсират това. За 2013-а година ще са необходими 84 млн. лева, а за 2014-а - 93 млн. лева.
Земеделците ще получават ваучери за ниско акцизно гориво, които обаче ще се ползват само от работещите на „светло", които водят счетоводство и са регистрирани, обясни министърът.

Земеделците обаче вероятно ще продължат протестите, защото не са останали удовлетворени от срещата в МС. Те дори предвиждат затваряне или блокиране на границите, но решението трябва да бъде обсъдено. Това обяви председателтя на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Той бе категоричен, че за сега протестните действия продължават. Земеделците настояват за публично извинение от управляващите към хората на улицата.
Вукодинов заяви, че новината за нотификацията на пръв поглед е добра, но има два основни недостатъка. „В ред споразумения, подписани досега, имаше поставени срокове и система за получаване на безакцизно гориво до момента няма. Дори и посочените суми по принцип не са тези, които изразходва секторът за земеделско производство", обяви представителят на зърнопроизводителите.

„Искахме да получим три неща от правителството - ясно извинение за предизборната лъжа и извинение от всички, които говориха в последните дни много неистини за сектора, правила, за да има устойчиво земеделие и изпълнение на финансовата рамка", обяви още той.

Вукодинов посочи, че се предвижда нотификацията да е от началото на 2012-а, като допълни, че разходите за следващата година по отношение на горивото в голямата си част са направени, тъй като земеделската година не съвпада с финансовата.