Пари срещу реформи - това е правилото за общините, ако искат инвестиции във ВиК сектора.

Министрите Ивелина Василева, Лиляна Павлова и вицепремиерът Томислав Дончев представиха прогреса по водната реформа и посочиха възможностите, които бавещите се общини могат да изпуснат.

Четири са областите в страната, които още не са се консолидирали с един общ оператор - Благоевград, Пазарджик, Ловеч и Кюстендил. В Пазарджик има 9 оператори към момента, а в другите области има по едно населено място, което иска да си има отделен оператор.

Ако не са част от реформата, няма да има инвестиции, предупредиха министрите. Според регионалния Лиляна Павлова това е и въпрос на воля и желание от страна на местните власти.

Иначе 16 области са се консолидирали вече, а други 8 са заявили готовност за това. 240 общини вече отговарят на изискванията за финансиране по европроекти във водния сектор.

Вече са определени 402 милиона лева за четири основни проекта - в Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен. До края на тази година властта ще се стреми да разплати 4 милиарда лева и от новия, и от стария програмен период.