С цитат на Георги Фотев започна брифинга на премиера Николай Денков и членове на правителството след заседанието днус.

"В българския парламент вилнее неофашистка партия - тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български национални ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция и на медиите."

Николай Денков отправи призив и към останалите институции и президента да реагират и да се замислят дали е нормален призива на Възраждане. През последния месец виждаме активиране на тези призиви, отчете Денков. За изпълнителната власт това е неприемливо.

Големите проблеми започват с малки акции от този тип, подчерта той. Денков настоя "Възраждане" да се върнат към законите.

Вътрешният министър Калин Стоянов настоя обществото да не влиза във физически сблъсъци. Той благодари на полицаите, че не са допуснали ескалация на напрежението в последните месеци. МВР ще се намеси адекватно, когато има сигнали за нарушения, отчете той. Стоянов лично е разпоредил на регионалните директори да реагират, когато има призиви за бунтове и насилие.

Правосъдният министър Атанас Славов отчете, че депутатският имунитет не е индулгенция или привилегия. Призивите на "Възраждане" са наказуеми според закона, по думите му и настоя да се започнат разследвания и проверки срещу насилието в политическия процес. Ще се противопоставяме решително на този процес, заяви Славов.