ВМРО предлага освобождаване от плащания на патенти, местни данъци и такси и наеми на държавни и общински терени за времето на кризата, което според тях е стъпка, която ще даде шанс на пострадалите бизнеси и хора да се възстановят след напълно адекватния и задължителен режим на ограничения в България.

"Мярката е крайно наложителна предвид факта, че стотици хиляди хора са пряко засегнати от въведените мерки и са във фактическа невъзможност да покриват тези разходи. Както нашите експерти установиха от анализа на банковия сектор, българите масово нямат "пари за черни дни". Заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов и група народни представители внасят предложение за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което да бъде дадена възможност на министрите, областните управители и общинските съвети да взимат такива решения.

"Ние, като общество, доказахме че има какво да покажем на партньорите ни от ЕС и те вече го признават. Високата социална позиция на държавата трябва да продължи да е водеща и даде пример за солидарност, който да бъде последван и от частния сектор в сфери, които не са толкова потърпевши от кризата. Радваме се, че БНБ и търговските банки вече се вслушаха в пакета от мерки, които ние предложихме преди повече от 10 дни", обясняват от партията.

"Очевидно се вслушаха и в декларацията ни от онзи ден, в която призовахме за гъвкавост, за кредитна ваканция на бизнеса и физическите лица за периода на извънредното положение плюс поне месец след това и др. БНБ вчера даде зелена светлина на банковия сектор да направи необходимото. Ние чакаме с надежда решенията на банкерите", допълват те.

Замразяване на данъците до септември, предлагат чуждестранни фирми у нас

Замразяване на данъците до септември, предлагат чуждестранни фирми у нас

В предложенията им са включени създаване на икономически съвет към правителството

Според тях, "банките бяха единият аспект на нашите икономически, финансови и социални мерки, които смятаме, че могат да надградят предприетите вече от държавата. Нашата позиция, че трябва да бъдат отпуснати ваучери на българските граждани за използване на български туристически услуги в рамките на годината; незабавно изплащане на всички дължими от държавата суми към фирмите и гражданите; отлагане на плащанията и към финансовите агенции (т.нар. колекторски фирми) до края на извънредното положение плюс един месец; отлагане на плащането на данъци от засегнатите фирми до края на извънредното положение плюс един месец и др., остава непроменена."

ВМРО допълва, че всички приети до момента мерки, като че ли не се реализират координирано между институциите. "Поне такова е усещането у хората, които са обратната ни връзка за ефективността от действията им. Ролята на координиращ орган тук може да бъде поета от Националният икономически съвет към Министерски съвет. Ако той бъде превърнат в постоянно работещ орган, като към него с право на глас се включват освен настоящите членове и по един експерт от парламентарно представените партии, водещите икономисти и финансисти, работата по прилагане на антикризисните мерки на държавата ще се улесни."

"Нужен е не само административен, но и експертен капацитет, както вече виждаме по добрата работа и наложена практика на Националния оперативен щаб към Министерски съвет", допълват от ВМРО.

Три сценария разработили в МФ, Горанов работи по най-тежкия

Три сценария разработили в МФ, Горанов работи по най-тежкия

Актуализацията цели да се гарантира, че държавата може да поддържа основните си функции