ВМРО предлага втора порция законодателни мерки срещу фалшивите новини. Измененията са в Закона за защита на личните данни.

Този бич на съвременното информационно общество трябва да получи адекватно противодействие, каза Искрен Веселинов.

Александър Сиди е изненадан, че срещу идеите на патриотите излезли някои медии. А мерките целят защита на медийната среда.

ВМРО предлага замразяване на дълговете по кредити и крути мерки срещу фалшивите новини

ВМРО предлага замразяване на дълговете по кредити и крути мерки срещу фалшивите новини

Искат коалиционен съвет за оценка на мерките

Мерките били срещу тези, които нямат нищо общо с медийните стандарти. Тази пандемия трябва да бъде спряна по някакъв начин, категорична бе той. Предложенията касаят администратора на лични данни в медиите. Според евродиректива трябва да има такова лице, което да отговаря за личните данни.

Изискването ще се отнася за всички сайтове, не само за медии. ГЕРБ също имало своя визия по тези предложения.

От ВМРО настояват всички сайтове, определящи се като медии, да се регистрират като администратори на лични данни по ЗЗЛД.  Това означавало да публикуват на видно място имена, адрес, телефон и имейл на лице за контакт. Такива са изискванията и на задължителния за ЕС GDPR.

По този начин упоменатото лице щяло да носи отговорност за законността при обработване на лични данни и разпространяване на дезинформация в интернет средата чрез публикувани на собствения от него интернет сайт, платформа, профил в социална мрежа или интернет блог.

Според ВМРО това щяло да доведе до изсветляване не само на собствеността на медиите, но и за персонализиране на отговорността по отношение на разпространението на фалшиви новини.

Те подчертават, че проблемът е липсата на прозрачност и яснота за това кой реално стои зад публикациите в интернет. 

Припомняме, че още на 19 март тази година от ВМРО предложиха крути мерки срещу фалшивите новини.