ВМРО стана член на Алианса на европейските консерватори и реформисти. Това се случи на днешния форум на АКРЕ в Рим.

От партията изтъкват, че това е изключително международно признание за дейността на Организацията като цяло и в частност тази на евродепутата Ангел Джамбазки, който от пет години е част от групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент.

Според ВМРО влизането им в АКРЕ е станало в най-удачния момент - след като партията на Ердоган е прекратила членството си в Алианса.

По този начин изчезна червената линия, която от ВМРО никога не бихме преминали, а именно да сме в една организация заедно с Ердоган, заявиха от партията и напомниха, че членството на ВМРО в АКРЕ идва в навечерието на най-важните евроизбори.

Бареков зове Симеонов и Каракачанов да размислят за поканата му

Бареков зове Симеонов и Каракачанов да размислят за поканата му

Тревожи се, че клати правителството на стабилността

Разпределението на силите в бъдещия ЕП ще бъде съвсем различно от досегашното, а очакванията са консервативните и патриотични сили да получат още по-голямо представителство, изтъкнаха те.

ВМРО посочват, че дават политическа заявка да са алтернативата на "досегашния либерален диктат в Европа". Според тях именно Алиансът на европейските консерватори и реформисти ще предложи алтернативната политика на досегашното либерално статукво, а ВМРО - като част от АКРЕ, ще бъде българският глас в Европа.

Припомняме, през есента на 2018 г. евродепутатът Николай Бареков отправи покана към лидерите от малката коалиция Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов за създаване на патриотично консервативно обединение. Единствено лидерът на "Атака" обаче прие предложението му.

Четирима евродепутати - целта на коалицията Бареков-Сидеров

Четирима евродепутати - целта на коалицията Бареков-Сидеров

Бареков презентирал Сидеров пред европейските консерватори

На 12 октомври стана ясно, че партията на Сидеров възнамерява да подаде документи за членство в Алианса на европейските консерватори и реформистите.

Симеонов и Каракачанов обаче отказаха да се присъединят към замисленото от Бареков обединение заради изострените отношения с коалиционния си партньор.

Припомняме, лидерът на "Атака" искаше оставката на вицепремиера Валери Симеонов и предложи оттеглянето и на вицепремиера Красимир Каракачанов. Като едни от възможните мотиви за разединението на патриотите бе сочено искането на Сидеров да оглави обща патриотична листа за Европарламента.

Заради отказа на предложението на Бареков през декември миналата година стана ясно, че от коалицията на Обединените патриоти евродепутатът смята да покани в новата политическа платформа единствено "Атака". "Обединеният патрЕотизъм умря, да живее обединеният консерватизъм", заяви тогава лидерът на "Презареди България".

Бареков кани само "Атака" в консервативната платформа

Бареков кани само "Атака" в консервативната платформа

Притеснен е, че консервативното е било "оцапано"