От ВМРО очакват от самата Мариана Коцева да действа.

След като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов не приема оставката на шефа на Националната статистика, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отново настоя пред news.bg действителния виновник в статистиката да понесе своята отговорност.

Ние приветствахме оставката на госпожа Коцева като морален акт, тъй като тя носи отговорността. Въпреки че едва ли тя е основният виновник, каза Каракачанов и припомни предишните разговори между представители на партията и Коцева, когато тя е признала, че е била подведена.

Затова в момента, при положение, че тя остава директор на институцията, ВМРО очаква от нея действия. „Тя най-добре знае кой е виновен за провокацията. Надяваме се да действа", посочи Красимир Каракачанов.

Той отказа да назове конкретно името на заместника на Мариана Коцева в института Мустафа Зинал Хасан, въпреки че каза, че от ВМРО имат подозрения и съмнения спрямо него.

Малко по-рано обаче заместник-председателят на партията Костадин Костадинов, цитиран от БНР, поиска именно неговата оставка. .

По думите му напускането на поста от Коцева е "замиване на следите" на скандала.

"Задаваме въпроса защо нейният заместник, един от най-активните членове от екипа по преброяването, Мустафа Зинал Хасан, все още стои на поста си. Ние искаме да се потърси отговорност от виновните за тази провокация. Ако това е Мариана Коцева - добре. Но далеч не сме уверени, че е само тя", коментира Костадинов.