Трийсетина симпатизанти на ВМРО заедно с ръководството на партията се събраха на символичен протест пред американското посолство в София.

От ВМРО донесоха два метални кръста, които посветиха на 25-та български летци и над 2700-те загинали мирни жители на София по време на бомбардировките през Втората световна война.

Председателят на Софийската организация на ВМРО Ангел Джамбазки посочи, че в края на Втората световна война загива и Димитър Списаревски, който се е превърнал в символ на българските летци, загинали в небето над София.

Джамбазки посочи, че поводът за протеста е, че преди няколко месеца американският посланик Джеймс Уорлик е открил паметник, който според ВМРО по никакъв начин не отговаря на изискванията за паметници след Втората световна война.

Той трябва да е форма на национално обединение и да уважава загубите и на двете страни, обясни Ангел Джамбазки и допълни, че в противен случай практиката е да се правят войнишки гробища на места, определени за гробове.

Паметникът пред вратите на американското посолство, макар и на тяхна територия, е символ, който почита смъртта на американските летци, разрушили София, заяви председателят на софийската организация на ВМРО. Той подчерта, че това е неприемливо и обидно за паметта на всички българи, загинали по време на атаките в София.

Джамбазки разказа, че има снимки от бордовете на самолетите бомбардировачи, от които се виждат целите на англоамериканските военни - храм-паметника „Александър Невски", Вечния огън и други.

Написахме едно писмо на посланик Уорлик, който иначе е изключително активен във всякакви обществени мероприятия, киноизяви и други. В писмото поискахме от него да спази моралното си задължение, когато прави такава плоча, да я посвети и на загиналите българи, посочи Ангел Джамбазки. Той коментира иронично, че посланик Уорлик е доста зает с обществените си прояви и не е намерил време за три месеца да отговори на писмото.

За сравнение Джамбазки посочи, че от ВМРО са писали до Европейската комисия преди няколко месеца и са получили отговор веднага. Ангел Джамбазки заяви пред събралите се симпатизанти на ВМРО, че посвещава този ден на загиналите мирни жители на София, на летците, загинали в небето над София и използва повода да напомни на американския посланик, че когато се издигат паметници, те трябва да обединяват, а не да разединяват.

Симпатизанти на ВМРО положиха цветя пред двата кръста и развяха българския трибагреник. Те носеха и плакат с надпис „Не на паметника на срама". Скромният символичен протест на ВМРО беше охраняван от 5 автомобила на полицията и два камиона на жандармерията.