Отново ще се гласува безконтролно с декларации, попълнени на улицата - недопустимо е и граничи с национално предателство.

Това заявяват от ВМРО - Българско национално движение във връзка с гласуваното от Централната избирателна комисия решение на 21.03.2021 г. Решението, прието паритетно - 9 на 9 гласа от всички присъстващи на заседанието - установява правилата за гласуване в секциите зад граница. ЦИК е оставила възможност при гласуване зад граница просто да се предоставят попълнените декларации, но не е направила нужното указание те да се попълват на място от лицата в присъствието на СИК, както беше от 2017 г. насам.

Член на комисията вписва в списъка за гласуване собствено, бащино и фамилно име на избирателя; ЕГН; вид и номер на документа за самоличност и постоянен адрес в Република България. В случай че в документа за самоличност на избирателя не е вписан постоянният му адрес в Република България, адресът се вписва в списъка въз основа на подадената декларация - Приложение № 22-НС. Избирателят се допуска до гласуване след вписване на данните му в списъка и представяне на декларацията.

Нещо, което определено не е случайно, заявяват от ВМРО. След като благодарение на нас, като представители на патриотичния сектор в 43-ото НС, беше ограничен броят на секциите в Турция и през 2017 г. успяхме да се преборим и хората, които имат претенции да решават съдбата на България, да трябва сами пред комисията да попълват декларациите си, за да се избегнат интересни антирекорди като този в секцията в Чорлу през 2016 г. Тогава без собственоръчно подписани пред комисията декларации в рамките на изборния ден са регистрирани над 2300 гласа. През 2017 г., при въведените вече правила, извоювани от нас, техният брой пада до 890 в същата комисия.

Това е един нагледен пример жертва на какви чудовищни манипулации с адрес Босфора може да се окажат изборите в България на 4 април тази година.

Единственият член на заседанието на ЦИК, който е възразил срещу абдикацията на изборния орган и е предложил декларациите да се попълват лично на място в изборното помещение, е представителят на ВМРО. Това е показателно за чувството за национална отговорност и чест от страна на представителите, излъчени в ЦИК от останалите политически формации.

Попълването на една такава декларация, при владеенето на български език на базово ниво, каквото се предполага и според Конституцията, отнема не повече от минута - три имена, ЕГН и подпис. И не, не приемаме мотива "Ковид-19"!

За нас е ясно, че хората, които гласуват в Турция, в голямата си част не говорят и не пишат български, но пък за сметка на това са мощно оръжие в ръцете на определени политически субекти, с което подсигуряват комфорт и сигурно място в политическия живот на суверенна България на протурско влияние.

За нас от ВМРО е недопустима намесата на чужди субекти в българската политика и то през 21-ви век, 143 години след Освобождението на Родината ни от турско робство. Ние приемаме този акт като национално предателство. И още нещо - няма кого да заблудят ДПС, гласувайки против това решение в ЦИК. За нас е ясно, че политическото танго между тях, БСП и ГЕРБ отдавна е във вихъра си. Играта на доброто и лошото ченге точно по тези щекотливи теми я гледаме прекалено дълги години.

Надяваме се обаче и българският избирател да е станал достатъчно прозорлив, за да "отсява" фалша от истината и да разбере, че на тези избори се решава много повече от това кой ще вземе властта в следващия мандат. Решава се националната, културна и религиозна идентичност на България.

Ето защо поемаме ангажимента в 45-ото Народно събрание да направим нужните промени в Изборния кодекс, така че да не зависи от разни партийни назначения в ЦИК какви да са правилата за гласуване в Турция. А те да са ясно и точно описани и да защитават националния интерес, а не интереса на чужди васали.

От ВМРО - Българско национално движение предоставят и снимка, част от клип, в който се вижда как през 2016 г. в турския град Чорпу се гласува с няколко лични карти.

Снимка 524206

Източник: ВМРО