Конституционният съд по искане на Висшия адвокатски съвет прие срамно и лобистко решение в полза на банките, фирмите за кредити и колекторите на дългове. Това написа заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов във Фейсбук по повод решението на Конституционния съда да обяви обратното действие на абсолютната давност за противоконституционно.

По негови думи лобизмът е бил видим още с искането на ВАдвС, защото той е с ограничени правомощия за сезиране - само когато се касае за права на граждани.

Според Веселинов фактът, че КС е допуснал разглеждане на делото по същество, въпреки че случаят не е такъв, е било първият знак, че "могъщото банково лоби не спи".

КС обяви обратното действие на абсолютната давност за противоконституционно

КС обяви обратното действие на абсолютната давност за противоконституционно

Решението е взето с 10 гласа "за" и 2 - "против"

За воеводата мотивите за съдебното решение нямат нищо общо с правото и Конституцията. Той е категоричен, че въпреки тезата на КС, "абсолютната давност" не отнема нищо на никого - вземането си остава валидно и няма пречка длъжникът да се издължи въпреки нея. Изцяло прерогатив на законодателя е да реши докога кредиторът може да се ползва от силата на държавната принуда, защото разчистването на гражданския оборот от несъбираеми кредити е също легитимна държавническа цел, подчертава Веселинов и допълва, че са абсурдни разсъжденията кой бил ощетен от това, че не попада в обхвата на абсолютната давност или че имало различни решения за различните хипотези с длъжниците. Според него те явно целят да замажат липсата на фундаментална теза.

Този път Конституционният съд реши в полза на парите, а не на хората или дори на Конституцията, категоричен е воеводата.

Колекторите против текстовете за абсолютната давност

Колекторите против текстовете за абсолютната давност

Това нямало да доведе до премахване на фигурата на вечния длъжник

Той пояснява, че основният текст на закона остава. Абсолютна десетгодишна давност ще има, но тя започва да тече за всички от 2 юни тази година. Отменен е единствено параграфът за заварените случаи, който предвиждаше за старите дългове срокът да тече от първото действие по изпълнението, от влизане в сила на акта за установяване на вземането или от изискуемостта. Ако беше влязъл в сила текстът, за много от "вечните длъжници" принудени да се крият от атаките на банки и колектори в чужбина или в "сивия сектор", част от срока вече щеше да е изтекла, посочва той.

Веселинов уверява, че въпреки решението на съда борбата продължава и ВМРО ще настоява за приемане на Закон за частния фалит, който да гарантира нормалното съществуване на добросъвестните длъжници и да ги защити от терора на банки и колекторски фирми.

От ВМРО припомнят, че по инициатива на Искрен Веселинов беше изготвен и т.нар. Закон за частния фалит, който има за цел премахването на фигурата на вечния длъжник и попълването на законодателния вакуум.