Министерството на икономиката и индустрията е категорично, че ВМЗ "Сопот" не е сключвал договор за производство на 155-мм снаряди. Това пише "24 часа".

В повод за коментара се превърна публикация на "Файненшъл таймс", в коят се посочва, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се стреми да увеличи доставките на важни боеприпаси за Украйна, за да подкрепи нейната контраофанзива.

Всекидневникът посочва, че представители на американските власти усилията в областта на оръжията са насочени към доставката на повече снаряди за гаубици с калибър 155 милиметра, с които Украйна разполага по цялата фронтова линия. Те включват и доставки от международни съюзници в краткосрочен план наред с планове за увеличаване на производството им в САЩ през следващите две години.

Според Файненшъл таймс САЩ вече са сключили сделки с България и Южна Корея за доставка на снаряди за Украйна, като в същото време водят преговори и с Япония за същото.

През месец юли министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България ще увеличи подкрепата си за Украйна с муниции, от които страната има нужда. Той обаче не се ангажира с конкретен срок, в който страната ни би могла да се присъедини към общата поръчка на ЕС за 155 мм снаряди за Украйна.

България тайно произвежда снаряди за Украйна на стойност 400 млн. долара?

България тайно произвежда снаряди за Украйна на стойност 400 млн. долара?

Мунициите са платени от американска фирма, сделката е от времето на служебния кабинет