Военно учение се провежда в района на ГКПП Илинден-Ексохи. То е в рамките на операция „Граница 2016”. Учението се провежда от военнослужещи от състава на военно формирование 28 330 – Смолян съвместно с гранични полицаи, съобщават от военното министерство.

В съвместната подготовка участват над 40 военнослужещи от състава на Сухопътните войски и служба „Военна полиция“ със специализирана техника. Те изпълняват задачи по охрана на границата, включително съвместно патрулиране.

Кореспондентката на БНР в региона допълва, че по неофициална информация тренировъчните действия са започнали малко след 11.00 часа. Докато се провежда учението, преминаването през пункта ще бъде спряно.

Въведените мерки за сигурност затрудняват движението през другия граничен пункт Кулата-Промахон. Граничари и митничари проверяват щателно всички пътници и превозни средства. От информационната система се проверяват личните данни на преминаващите през границата. Данните на всички автомобили също се записват. Тези мерки са във връзка с предотвратяване на терористични атаки.