Министърът на отбраната Николай Ненчев и колегата му от вътрешното ведомство Румяна Бъчварова пристигнаха на изненадващо учение по българо-македонската граница, съобщи БНР.

Операцията е продължение на учението "Граница 2016“, започнало преди две седмици в пограничния район до Петрич. Целта на общите маневри е координиране на силите и средствата, поддържане на готовност за реакция в условията на евентуален засилен миграционен натиск, както и за противодействие на нелегалния трафик на бежанци и мигранти.

"Плашим" мигрантите с хеликоптери, лека бойна техника и над 400 войници и граничари в "Граница 2016"

"Плашим" мигрантите с хеликоптери, лека бойна техника и над 400 войници и граничари в "Граница 2016"

"Ние сме напълно готови да реагираме", уверява властта

На ГКПП "Златарево“ е предвидена съвместна среща на министрите на вътрешните работи и на отбраната на България и Македония.

Бъчварова и Ненчев обсъдиха актуалната миграционна ситуация с македонските си колеги - вътрешният министър Оливер Спасовски и военния Зоран Йолевски. Четиримата разговаряха и за въпроси, свързани със сигурността на общата за държавите граница.

Министрите Спасовски и Йолевски бяха на опознавателен полет над българо-македонската граница с български военен хеликоптер. При облитането те наблюдаваха в реално време получаването на обективни данни, които подпомагат оценката на ситуацията на българската държавна граница, която е външна за Европейския съюз.

 

Съвместните действия на българските и македонските сили са договорени по време на вчерашния телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с президента на Република Македония Георге Иванов.

Подготвяме помощ и за мигрантите в Македония, обяви Борисов на Георге Иванов

Подготвяме помощ и за мигрантите в Македония, обяви Борисов на Георге Иванов

Българският премиер и македонският президент разговаряха по телефона

Те решиха да бъдат проведени съвместни българо-македонски операции по въздух и земя за охрана и контрол на границата. Целта е да вземат превантивни мерки заради изострения проблем с бежанците, както и да се търсят възможности за прекъсване на каналите за нелегален трафик на мигранти по общата граница.

Според сценария на учението военните тренират устройване на временен пункт и патрули по границата. Те ще патрулират с оръжие, но задържането и претърсването на нелегално навлизащите, ще се прави от граничната полицаи.

Обличат граничарите за 5 млн. лева, обясни Бъчварова

Обличат граничарите за 5 млн. лева, обясни Бъчварова

Имало процедури за купуване на гранична техника

"Имаме оръжие, но това не е бойна мисия. Срещу нас има, хора които бягат от война, но има и хора с екстремално поведение и въпросът е чувствителен за употреба на оръжието. Не можем да пренебрегнем факта че ще се изправим срещу майки с деца и пеленачета", коментира командирът на едно от военните формирования, подп. Иван Иванов, пред bTV.

Тренират се действия при безредици, задържане на буйстващи мигранти и медицинска евакуация на ранени. Тази мисия на армията, вменена с последната промяна в закона за отбраната, значително се различава от мисиите зад граница на повечето от военнослужещите.

Засега няма движение към нашата граница, но се тренира ежедневно бързо реагиране при различни сценарии.

По-късно от Гранична полиция обявиха, че в тренировката участваха служители от ГД „Гранична полиция“, Дирекция "Жандармерия" – ГД "Национална полиция" и военнослужещи от Сухопътни войски.

Те били оборудвани с високопроходими автомобили, вертолет, мобилна система за проверка на документи, термовизионна система, подпомагани от служебни кучета на Гранична полиция.

В рамките на учението бе извършена проверка на документи с мобилна система, проверка от съвместни патрули, от автопатрули и пеши обходи със служебни кучета, наблюдение с термовизионна мобилна система. По план бяха предприети съвместни действия на контролно-пропускателния пункт на българо-македонската граница, осъществен бе разузнавателен полет с вертолет над района на ГКПП-Златарево.