Българската армия ще бъде въоръжена на границата.

В това увери военният министър Николай Ненчев в студиото на БНТ. Все пак категоричността, с която той опроверга вълненията около това, че българският войник ще пази границата с голи ръце, бе разколебана от едно уточнение на министъра – въоръжени ще бъдат войниците „там, на местата, където това се налага”.  

Вече е направено обследване на територията, направени са общи планове, набелязани за конкретни мерки и ситуацията се наблюдава непрекъснато, продължи с успокояването Николай Ненчев. Той два пъти повтори: „Подготвени сме.
Като доказателство за думите си Ненчев посочи, че готовността на българската армия е получила одобрението и на депутатите, включително и на опозицията.

По отношението на ситуацията като цяло, Ненчев също няколко пъти каза, че положението на Балканския полуостров е изключително тежко и действително може бежанският поток да се насочи към България, особено след затварянето на Балканския маршрут.

Сериозно е положението на мигрантите в Гърция, където има вече над 36 хиляди и страната е заплашена от хуманитарна катастрофа, в Македония и Сърбия също е критично положението, но най-тежка е ситуацията в Турция, където, по думите на Ненчев, вече има около 3 милиона бежанци. Според военния министър може да се очаква част от тях да решат да тръгнат към страните от Западна Европа и до голяма степен това означава да опитат и преминаване през България.

Затова и Ненчев смята, че трябва да се разберем с Турция. Разбира се, по думите на военния министър, трябва да се търси общоевропейско решение, тъй като нито една страна не би могла да се справи сама.
Трябва да бъдем активна страна, да търсим информация и да сме наясно със ситуацията”, заяви Николай Ненчев, като увери, че към настоящия момент България има такава политика и похвали действията на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

По въпроса за строителството на преградното съоръжение по границата с Турция, военният министър отказа да коментира сроковете и цената, с аргумент, че това е в сферата на отговорностите на областните управители и Министерство на отбраната не се занимава с това.

Той потвърди обаче, че ангажимента за евентуалното взимане на такива мерки по границата с Гърция е ангажимент на подопечното му ведомство и то има готовност за това. Ненчев уточни, че все пак в случая става въпрос за „леко преградно съоръжение – телена мрежа”, която ще се разгърне в случай на необходимост в частта на т.нар. „зелена граница”.

С това за пореден път военният министър увери, че военните имат готовност да защитават страната си. Ненчев коментира и че проведеното миналата седмица съвместно учение с МВР, Гранична полиция и жандармерията, показва изключително добра координация, която е постигната след месеци на съвместна работа, вече няколкото учения, които са осъществени, както и на изготвените общи инструкции и общи планове.

Николай Ненчев увери и че е изключително ангажиран с проблема с битовите условия по границата за изпратените там служители. Затова и от МО ще бъдат изпратени фургони, подвижни кухни, готвачи.

В края на участието си Николай Ненчев отговори на въпрос и за спрените от страна на МО обществени поръчки. По думите му спирането се дължи на сигнали за нарушения на правилата, които идват от различни източници. При такива сигнали, според Ненчев, не само е нормално да се направи това, но и това е правителствена политика. Той заяви, че не се притеснява от едно евентуално обжалване от страна на фирмите.

Въпреки това Ненчев заяви, че реално бронираните автомобили за сухопътните войски са много необходими (едната от спрените поръчки е точно за такива автомобили).

„Сега обаче имаме много по-сериозни въпроса за решаване. Тези поръчки могат да почакат. За мен е най-важна сигурността на хората и националния суверенитет”, отсече Николай Ненчев.