Военният министър Тодор Тагарев обяви приоритетите си и представи екипа си.

Три са основните приоритета на повереното му ведомство - осигуряване на стабилност и устойчивост на отбранителния сектор; открит диалог с организациите, активни по въпроси на отбранителната политика; задълбочено сътрудничество и взаимодействие със съюзниците и организациите от националния сектор за сигурност.

Развитието на въоръжените сили ще бъде в съответствие с утвърдените стратегически документи. Предвижда се непрекъснато и устойчиво управление на контингентите и дежурните сили, както и изпълнение на стратегията за трансформиране на участието на въоръжените сили в операцията на ръководените от НАТО международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан и продължаваща трансформация на въоръжените сили, съобразно решенията на парламента и утвърдените планове, разясни Тагарев.

Ще бъдат осигурени условия за гласуване на военнослужещите и за провеждане на честни избори. Ще бъдат предприети всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на участниците в изборния процес, разясни новият военен министър.

Той допълни, че ще бъде активизиран диалогът с професионалните, академични и обществени организации и бизнес сдружения. Ще се търси баланс на военната и гражданска експертиза и ще се работи за утвърждаване на интегритета на отбранителната организации.

Плановете на министър Тагарев включват и ефективно включване в инициативите за „Интелигентна отбрана" на НАТО, както и „обединяване и споделяне" на ЕС.
Тагарев посочи, че ще бъдат развивани механизмите на взаимодействие на институциите в сектора за сигурност и тези за публично-частно партньорство.

Той съобщи, че се работи активно за създаването на съвет към Министерство на отбраната. Ще поканим всички организации, които са активни по въпросите на отбранителната политика и имат желание да се включат в обществения съвет, уточни Тагарев и добави, че към момента има около 40 подобни организации. Никой няма да бъде изключен, ще бъде намерена подходяща формула за участие в съвета, увери служебният министър.

Тагарев допълни, че стремежът му е да се работи към мрежово модерно взаимодействие при решаването на въпросите на кибер престъпността, съвместно с партньорски организации, други министерства и организации от бизнеса, оператори от критичната инфраструктура. Обсъжда се възможността да бъде създадено отделение по киберотбрана в рамките на резерва на въоръжените сили, съобщи Тагарев.

Новият министър на отбраната обяви приоритетите си в присъствието на новоназначения си екип - негови заместник министри ще бъдат Ася Давидова, която е дипломат от кариерата, занимаваща се дълго време с проблемите на сигурността и полковник от резерва Антон Лазаров, работил в системата на отбраната и делегацията на България в НАТО. Росен Иванов ще е началник на политическия кабинет. Той е юрист, работил в МО и други организации в сектора.
Постоянен секретар на отбраната ще е Добромир Тотев, който ще работи заедно с началника на отбраната ген. Симеон Симеонов.