Риск за националната сигурност, но не и пряка опасност. Така военният министър Димитър Стоянов коментира обявената от президента на Руската федерация Владимир Путин частична мобилизация във връзка с бойните действия в Украйна.

"Това естествено води до едно ожесточаване на конфликта и трудна предсказуемост кога ще бъде края на този конфликт. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. България е член на НАТО, като чл. 5 от договора гарантира националната ни сигурност", заяви той след края на заседанието на Министерски съвет. Новото развитие на събитията не налага увеличение на контингента на НАТО у нас.

"Всеки един конфликт е риск за националната сигурност, като се започне с потока от бежанци, с използването на икономически средства, това влияе по един или друг начин на националната сигурност. Всички го усещаме, виждаме например какво става с цените", допълни той.

На днешното си заседание Министерският съвет прие програма за приоритетни инвестиционни разходи в сферата на отбраната, в която влизат 13 проекта на стойност 6,6 млрд. лева. Приет бе и проект за инвестиционен разход за закупуването на вторите осем изтребителя F-16 блок 70 от САЩ, които ще са на стойност 1,296 млрд. долара. Окончателното решение за тяхното закупуване трябва да вземе бъдещото Народно събрание.

F-16 за България са на поточната линия, ние ремонтираме пистата на Граф Игнатиево
Обновена

F-16 за България са на поточната линия, ние ремонтираме пистата на Граф Игнатиево

Нужно е модернизиране на летищната инфраструктура за приемане на F-16

"Не смятам, че в сегашната ситуация за сигурност трябва да се пестят пари. Българската армия е била подценявана в годините, като технологично изоставаме от нашите съюзници. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизация на българската армия", изтъкна главата на военното ведомство.

Що се касае до вторите осем американски изтребителя - те, обещават от Вашингтон, ще пристигнат у нас през 2027 година, но за въвеждането им в пълноценна експлоатация ще са нужни няколко години, посочи Стоянов. И даде пример с Румъния, на чиито ВВС са били нужни 4 години преди да оперират пълноценно новите си самолети.

Същевременно се очаква самолетите МиГ-29 да охраняват небето ни до края на 2023 година след ремонта на двигателите им в Полша, а първите осем F-16 пристигат през 2025 година. Затова усилено се работи за придобиване на самолети на лизинг, които да поемат дежурството в така създадения времеви вакуум. За целта се водят разговори с няколко държави, като вече имаме конкретни предложения от Франция за закупуване на изтребители Мираж-2005, както и от Швеция. Очаква се отговор от САЩ и Израел.

Освен това на днешното си заседание, съобщи Стоянов, правителството е решило да изпрати медицинска помощ на Украйна по искане на Киев. Ще бъдат предоставени 35 медицински пакета, които могат да помогнат на 35 000 души.