Във формата "Рамщайн" никой не насилва никого да дава нещо. Суверенно решение на всяка една държава е какво ще предостави и България предоставя това, което е гласуване по списъка в Народното събрание. Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов преди участието си в ресорната парламентарна комисия, където ще бъде изслушан за посещението си в немския град Рамщайн относно военната помощ за Украйна.

Стоянов не очаква съществено развитие на войната към настоящия момент - Украйна и Русия ще заемат позиционна отбрана. Дали ще има развитие, дали ще има контранастъпление от страна на украинските въоръжени сили зависи от съотношението на силите. За да има нормално контранастъпление, то съотношението на силите трябва да бъде поне три към едно, обясни военният министър.

На въпрос относно скандала за това, че наши военни ще бъдат изпращани като част батальонни групи във формирования на НАТО в държави-членки на Алианса и дали това е така, Стоянов заяви, че предизборната кампания е започнала в парламента и това си оказва влияние. Ясно е записано в Закона за отбраната и въоръжените сили е как български войски могат да участват във формирования и операции извън територията на България. Новото, което е добавено е участието на български войски на територията на България в състава на многонационални бойни групи на територията на страната, уточни Стоянов.

Димитър Стоянов обяви в Рамщайн, че предоставяме военна помощ на Украйна

Димитър Стоянов обяви в Рамщайн, че предоставяме военна помощ на Украйна

Министерството на отбраната не уточнява, дали се чака решението на Конституционния съд по казуса

Запитан за образуваното дело от Конституционния съд (КС) във връзка с допустимостта да има военна подготовка за запасните в мирно време и какво налага тази идея, Димитър Стоянов коментира, че засега всеки един български гражданин има дълг към родината и отечеството, но подготовката за изпълнение на този дълг никъде не е формулирана. Дали Министерство на отбраната може да организира сборове, обучения не е записано в Закона за отбраната и въоръжените сили. Това противоречие в становищата на Министерство на правосъдието е основателна причина да поискаме такова тълкувателно решение от КС, уточни Стоянов.

Той не е знаел, че има образувано дело, като се надява да има ясно и бързо тълкувателно решение, с което МО да се възползва.

А за друго решение на КС, в което има жалба срещу решението на Народното събрание - да се изпрати военна и военно-техническа помощ на Украйна, Стоянов добави, че МО изпълнява това, което е включено в решението на парламента. Няма смисъл да коментирам нещо, което е хипотетично, уточни военният министър. Ако такова решение от КС пристигне в МО, журналистите щели да разберат какво е становището на ресорното ведомство.

Стоянов: Нинова си призна за износ за Украйна през трети страни

Стоянов: Нинова си призна за износ за Украйна през трети страни

Ако твърденията на Петков и Василев, че през трети страни е било изнасяно оръжие за Украйна са верни, то това е престъпление