Военнотранспортни самолети от България, Италия и Литва са на учение край София. Авиотренировката "Болкан Спартан 2017" е на летище "Враждебна". Ще се разиграе и сценарий за десантно спускане на войници и багажи при екстремни условия.

Самолетите ще изпълняват полети на малка и пределно малка височина, десантиране на парашутисти и тренировъчни заходи със самолети "Спартан". В тренировката участва бригада "Специални сили" и отряд от Военномедицинската академия, съобщи БНТ.

Летателната тренировка се провежда до 16-ти юни, като самолетите ще летят от "Враждебна" до Пловдив и ще извършват десантно спускане на войници на едно от летищата край Пловдив. Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост между трите страни членки на НАТО - Латвия, България и Италия.

Самолетите ще летят на много ниска височина - 100 метра над земята, което ще бъде над Родопите

Силни ветрове в района на Пловдив наложиха промяна в днешните планове за учението. Минаваме на "план Б", заяви директорът на тренировката полк. Румен Кондев, който ръководи инспекцията "Безопасност на полетите" към ВВС.

При този план отпадат планираните със Специалните сили парашутни скокове и ще се изпълняват наземни операции по товарене и разтоварване с максимално натоварване на машините. Военнотранспортните самолети ще прелетят до мястото през планинска местност на минимална безопасна височина.

Учението се ръководи от София. За специалните елементи като парашутни скокове, авиомедицинска евакуация и други дейности са отворили за тренировката и летище Чешнегирово, поясни Кондев, цитиран от БТА.

Новото тази година е включването на медицинска евакуация, както и това, че учението вече е поставено във фиктивен сценарий и задачите се обвързват с него. В тренировката участват екипажи от България, Италия и Литва, с обслужващия персонал. Общо участниците са около 75 души.

Основната цел е подобряване на оперативната съвместимост, посочи Кондев. И трите държави оперират с военнотранспортни самолети "Спартан", целта е да се постигне взаимозаменяемост, за да могат в коалиционна среда да си помагат, като се уеднаквят процедурите.

Сценарият на Balkan Spartan е свързан и с учение на "Граф Игнатиево", за да се изпълняват задачите в обща среда.

Горди сме да сме тук, посочи офицер от Италия, който благодари за домакинството на българските ВВС за втора поредна година. Средата е идеална за полети, добави той.

Най-важно е да подсигурим, че един ден ще работим по еднакви процедури и да сме оперативно съвместими в различни условия, допълни военният.