Яне Янев е използван като маша, като начин и средство да бъде попречено на дясното политическо пространство да има достоен президент през октомври тази година.

Това заяви в кулоарите на парламента бившият депутат от РЗС Тодор Великов (същият, когото Емил Василев лисна с чаша вода по време на вота на доверие за кабинета, бел.ред).

Целта е да се възстанови същия сценарий, който беше направен, когато срещу Петър Стоянов беше пуснат случаен човек в лицето на Богомил Бонев и така се разсеяха десните гласове и спечели Първанов, поясни той.

Според него това е задачата на лидера на РЗС в българската политика.

Великов добави, че сега се виждат съвместни действия с БСП.

Той е убеден, че Янев няма да напусне българската политика. „Този състрадателен образ, който тиражира пред вас е, за да му обръщате внимание", заяви той пред журналисти.

Според Великов на предстоящото заседание на РЗС на 6 февруари щели да бъдат събрани случайни хора, за да издигнат Янев на пиедестал. По думите му обаче той и Атанас Железчев ще предложат на членовете на управителния съвет на партията да поискат оставката на Яне Янев, Емил Василев и Атанас Семов.

Тодор Великов настоява да бъде разбулена и загадката около записа между Менда Стоянова и Ваньо Танов: „Искам истината да излезе - кой изнесе този запис между Менда Стоянова и Ваньо Танов и Яне Янев да даде магнитния носител на този разговор."

Според него такъв запис не съществува. Депутатът припомни, че е настоявал лидерът на РЗС да даде магнитния носител на този разговор, но изведнъж изчезна джипа му с девет флашки. После се оказа, че клошар върнал чантата, но флашките липсвали.

Великов обясни защо е сигурен, че такъв запис няма, защото, когато има такива неща, Яне Янев ги пуска в централата на РЗС, но точно такъв запис не е пускан.

Той допълни, че от БСП се противопоставили на искането да бъде изслушан Янев.

Междувременно пресцентърът на РЗС съобщи, че лица, които са напуснали „Ред, законност и справедливост" по собствено желание чрез депозиране на изрично заявление за прекратяване на партийно членство, не могат да искат оставки в организация, с която нямат нищо общо.

Със същите основания те биха могли да поискат оставките на Бойко Борисов като председател на ГЕРБ и на Ахмед Доган като председател на ДПС, коментират от централата на РЗС.

Стана ясно още, че е упълномощен адвокат Емил Василев, който още днес ще заведе гражданско дело за клевета срещу Тодор Великов заради твърденията му, че Яне Янев е „инсценирал кражбата на джипа си".

От РЗС прилагат и заявленията, с които Филипов, Илиев и Железчев са поискали да бъдат освободени от членство в РЗС.