Франция няма да обвързва решаването на ромските проблеми с бъдещото присъединяване на България към Шенгенското пространство. Това заяви говорителят на френското министерство на външните работи Бернар Валеро, цитиран от БНР.

По думите му, екстрадирането на български и румънски роми, нарушили законите във Франция, е в съзвучие с европейското право и цели да прекрати експлоатацията им от мафиотски мрежи.

Припомняме, преди дни стана ясно, че половината незаконни лагери на роми и чергари във Франция ще бъдат премахнати. 18 от българските цигани, живеещи във Франция, са вече у нас.

Попитан дали ще бъдат екстрадирани ромите, извършили престъпления, Бернар Валеро отговори: "Точно така, защото това са хора, които нарушават закона, но също така това са и жертви на мафиотски мрежи, които експлоатират ромите с цел незаконна дейност."

Той бе категоричен, че тази престъпна практика трябва да престане, защото „не можем да гледаме как непълнолетни момичета са принуждавани да проституират. Не можем да стоим безучастно когато 12, 13 или 14-годишни деца са карани да крадат по улиците, за да носят приходи; нито пък бебета, които са използвани като претекст за просия".

От думите на Валеро стана още ясно, че Франция иска "пълна мобилизация" на Европейския съюз за решение на хуманитарния проблем.