Все по-малко българи симпатизират на Украйна във войната между нея и Русия, а 48 на сто посочват, че не са пристрастни към нито една от двете държави.

Това сочи национално проучване на "Еstat" за нагласите и общественото мнение за войната с Украйна, в което са анкетирани 1004 пълнолетни български граждани по метода лице-в-лице. Проведеното проучване е в приода от 8 до 28 октомври и е финансирано от изследователската компания. Със същия дизайн и обем на извадката е проведено изследване през април 2022 г., затова и повечето индикатори са сравними със стойностите, получени оттогава.

На страната на Русия или на Украйна са вашите симпатии в този конфликт?

Снимка 594501

Източник: Estat

Като краен победител от войната 20% от анкетираните виждат в лицето на Русия, докато 11.4% предполагат Украйна. За Русия като победител залагат в по-голяма степен всички, освен най-младите и привържениците на ГЕРБ, ПП и ДБ. Запазва се тенденцията мнозинството да не отчита нито една от двете страни като победител в края на войната.

Кой очаквате да бъде победител в конфликта?

Снимка 594500

Източник: Estat

Както в началото на войната, така и сега около 68% от българите остават на мнение, че България трябва да запази неутрална позиция. Предимно софиянци и привърженици на ДБ смятат, че България трябва да заеме украинската страна в конфликта. Все пак, повечето от анкетираните предпочитат, ако ще се взима страна, то тя да е в полето на Украйна.

Каква според вас трябва да бъде българската позиция в конфликта между Русия и Украйна?

Снимка 594502

Източник: Estat

Спрямо април положителната настройка на българите към украинските бежанци намалява с 12%. Предимно жени, висшисти, хора с деца, столичани и избиратели на ПП и ДБ възприемат положително бежанците. 19% от анкетираните са гласували "отрицателно", а 38% нямат отношение по въпроса.

Как гледате на украинските бежанци в България?

Снимка 594499

Източник: Estat

Въпреки твърденията на политиците, че България не е пряко заплашена от войната, все повече българи се чувстват застрашени, от които предимно жени, висшисти, хора между 30 и 40 години, столичани и избиратели на ПП.

През октомври 33% от анкетираните смятат възможна употребата на ядрено оръжие и се страхуват от това, в сравнение с април месец, когато застрашени са се чувствали 23 на сто. Наблюдава се и ръст в хората, които считат за възможен глобален конфликт между Русия и НАТО и трета световна война.

Страхувате ли се от всяка от следните заплахи?

Снимка 594497

Източник: Estat

В случай на употреба на ядрено оръжие срещу България, съседна страна или при радиоактивно замърсяване, на помощ от държавата разчитат около 50% от анкетираните, от които предимно пенсионери, живущи в малките градове и с ниски доходи, както и подкрепящите Украйна във войната. Мнението, че човек е беззащитен в такава ситуация споделят над две трети от хората в пенсионна възраст, най-бедните и подкрепящите БСП. Критично ниско е нивото на информираност за реакция при посочените кризисни ситуации, а именно 1% от българите са наясно откъде да получат и как да използват средства за защита.

При хипотетичен референдум за членство на България в НАТО, процентът от българите, които биха подкрепили, пада с 8% и за първи път от 2004 година поддръжниците и противниците по този въпрос са с равен дял. Анкетираните, посочили "за" са предимно висшисти, хора до 30 години, софиянци и избирателите на ДБ, ПП и ГЕРБ.

Ако днес се провеждаше референдум "за" или "против" членство на България в НАТО, как щяхте да гласувате?

Снимка 594498

Източник: Estat

Запазва се тенденцията българите да определят Русия като световно военна и икономическа сила, а с между 5 и 10 на сто нараства процентът на обвиняващите Украйна за провокирала инвазията. Над половината от анкетираните определят НАТО за отговорен за конфликта.

Над една трета са съгласни с твърдението, че Украйна е избивала цивилни, за да припише това на Русия, че страната е разработвала оръжия за масово унищожение, че елитът и управлението и са националистически и фашистки. По всички тези индикатори изследването регистрира ръст от между 5 и 10 процента.

Съгласни или несъгласни сте със следните твърдения?

Снимка 594495

Източник: Estat

Снимка 594496

Източник: Estat

Основно можем да изведем, че симпатиите към всяка от страните в конфликта, предимно тези към Украйна, избледняват. Българите приемат по-скоро случващото се в събитиен фон, а в приоритет се превръщат последиците от войната- социални и икономически кризи. Въпреки световния конфликт, българите все още виждат Русия като велика сила, а подкрепата за членство в НАТО спада.

Избирателите на ПП, ДБ и повечето от ГЕРБ симпатизират на НАТО и Украйна, докато тези на БСП, Възраждане, ДПС и БВ, в по-голямата си част или застават зад Русия, или зад тезата за неутралитет.

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна
Обновена

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна

Над три часа депутатите спориха оголваме ли се, ако свалим старите съветски доспехи