България вече е обявена за неприятелска страна от страна на Руската федерация, така че служебният военен министър Димитър Стоянов не очаква повишаване на заплахата за страната ни след решението на НС да окажем военна помощ на Украйна. Пред депутатите от ресорната комисия Стоянов коментира лаконично изказване на говорителя на външно министерство на РФ Мария Захарова.

Русия удря с контрасанкции български военни фирми

Русия удря с контрасанкции български военни фирми

Санкции са наложени на общо 74 компании от 11 страни

Основна част от въпросите към военния министър бяха свързани с последния инцидент на границата със загинал граничен полицай.

Военните по границата носят пълнители, всеки е оборудван с тактическо елече с три пълнителя, увери министър Димитър Стоянов. Той отхвърли всички спекулации, че военнослужещите, които помагат на граничарите, са необорудвани.

Снабдяват граничарите и с автомати

Снабдяват граничарите и с автомати

Докато каналджийските мрежи не бъдат разбити, служители ще излагат живота си на риск

От миналата година оградата по границата е собственост на "Гранична полиция", а преди това за нея са отговаряли областните управители. Към момента МО е изпратило 150 военни за охрана на границата и 40 души за логистична поддръжка. Дали ще бъдат изпратени още военни, зависи от заявките на МВР.

Няма система, която да следи за целостта на преградното съоръжение по границата.

Оказа се, че станциите за свръзка между МВР и МО са несъвместими. Това е сериозен проблем, каза Димитър Стоянов. Разговарял е вече с вътрешния министър Иван Демерджиев. Стана ясно още, че министърът е изискал подробен анализ за военното оборудване на нашата армия.

Демерджиев не мисли за оставка

Демерджиев не мисли за оставка

Не може проблемите в МВР, създадени през годините, да се пренасят върху действащото ръководство

Шведски експерти пристигат на оглед да видят дали има къде да се достави Грипен. Такава делегация се очаква и от Франция, вероятно и от Израел. Припомняме, че страната ни иска заместващи изтребители, докато дойдат нашите Ф-16. До 2030 г. ще имаме пълна способност за бойни дежурства по охраната на българското небе. Военният министър каза, че най-евтиният вариант за нас са изтребители на лизинг.

Той не пожела да коментира твърдение на вдовицата на загиналия при изпълнение на тренировъчна задача с военен самолет на 9 юни 2021 г. пилот майор Валентин Терзиев, че още поне четирима военни могат да бъдат привлечени като обвиняеми по случая, тъй като са заемали контролиращи функции по време на обучението. Обвинение може да повдига само българската прокуратура, а българската съдебна система е независима, подчерта Стоянов.

Прокуратурата не изключва още обвиняеми за смъртта на пилота Валентин Терзиев

Прокуратурата не изключва още обвиняеми за смъртта на пилота Валентин Терзиев

Разследването продължава