"Има такъв народ" са получили подкрепа за идеята да падне прагът, който е нужен, за да бъде считан всенароден референдум за валиден. Това съобщи пред БТВ народният представител от партията на Слави Трифонов и бивш председател на парламента Ива Митева. В момента, за да бъде плебисцитът успешен, е нужно в него да гласуват поне толкова граждани, колкото на предходните парламентарни избори.

"Поставихме темата миналата седмица на комисията по референдумите, всички парламентарни групи бяха "за". Надявам се тази работна група да заработи, да направим необходимите дебати и конкретните предложения, които да приемем в пленарната зала", съобщи тя.

ИТН готви промени в закона за провеждане на референдум

ИТН готви промени в закона за провеждане на референдум

В момента законът е така направен, че няма как да произведе успешен резултат, без да има промяна в него

"Прагът за действителност е толкова висок, че той изначало е заложен така, че референдум никога да не успее. Късмет е това, че референдумът през 2016 г. (организиран от екипа на Трифонов), стигна донякъде", подчерта Митева.

Като цяло самият парламент обаче работил "много трудно", сподели правното острие на ИТН. "Това го отдавам на факта, че председателите на повечето комисии са нови колеги, които не са били в Народното събрание. Трябва им време да навлязат, да започнат да работят така, както трябва. За съжаление, не разполагаме с това време предвид динамизма и сложността на проблемите, пред които са изправени", не спести критики към коалиционните си партньори тя.