Може да се каже, че проектът АЕЦ „Белене" е приключен - подготвени са документите за осъществяване на този проект.

Това заяви след срещата си с премиера Бойко Борисов първият руски вицепремиер и шеф на борда на директорите на "Газпром" Виктор Зубков.

Припомняме, той пристигна днес у нас, изпратен от премиера Путин, след като в петък бе проведен телефонен разговор между Борисов и руския премиер.

Става въпрос за най-добре развитият проект в целия свят, подчерта Зубков и добави, че е постигната най-високата възможна сигурност на обекта.

Имало е много забележки - общо 8 хиляди, по-които са дадени отговори. Пътната карта, която сега съществува, предвижда решаването на всички въпроси, свързани с реализацията на АЕЦ-а, смята Зубков.

Проведохме конструктивни преговори, заяви още той и подчерта, че сега трябва да се намерят реални инвеститори.

Борисов: Руската страна ме разбира много по-добре, отколкото опозицията в България.

Стана ясно още, че Сърбия ще има миноритарен дял в АЕЦ „Белене" и ще изнасяме ток за Сърбия от бъдещия АЕЦ, заяви още Борисов. Той подчерта, че Русия знае, че в момента на "Белене" има един гьол.

Борисов посочи, че двете страни са се договорили проектът „Белене" да бъде преструктуриран, да е ясна точната цена на АЕЦ-а, на кого ще се продава произведения ток, да е ясно и поетапното финансиране.

Министър-председателят благодари на Виктор Зубков за проявеното разбиране.

До септември, според Бойко Борисов, ще има яснота по всички тези интересуващи го въпроси.

Руската страна ме разбира много по-добре, отколкото опозицията в България, подчерта премиерът.