Конгресът на БСП се очертава с чисто пропагандни, временни цели. Това обяви лидерът на лявото крило в столетницата Янаки Стоилов в сутрешния блок на БиТиВи.

По думите му, най-сериозната тема - БСП като алтернатива за България, не е била обсъждана в работен формат.

Нинова дава Делян Добрев на Конституционния съд

Нинова дава Делян Добрев на Конституционния съд

БСП била призвана да бъде алтернатива за модела на управление

"В БСП има различия, има противоречия, не са от сега, но като че ли сега излизат на повърхността. Голяма част от тези разговори не минават по линията на спора каква е политиката на БСП, а повече излизат тези сблъсъци между групи и хора. Линията на най-остри противоречия е между част от ръководството и на партията и тези, които имаха най-голяма роля за техния избор", коментира той, след като преди дни Корнелия Нинова се размина на косъм от бламиране на "червения" пленум, по време на който се обсъждаха конгресните теми.

Стоилов отбеляза, че свикването на делегатите само по себе си не е демократичен акт - особено ако е базирано на теми, които "нямат нужния заряд", или по които не е имало време за подготовка. 

Според него към момента даже хора като Георги Гергов не смятали, че може да има съвместно управление с ГЕРБ, но пък по антикорупционния закон "може да се търси някакво съгласие" - проектът на левицата бил по-фокусиран, докато този на управляващите засягал и важната тема за лобизма. 

Социалистът отбеляза със съжаление, че за българските граждани изглежда, че въпросът е кой да контролира корупцията, а не кой да се бори с нея.