"Това, което е възможно, е до някаква степен да продължат промените в съдебната власт, но надали ще е със скорошен опит за промяна в Конституцията. Това, което идва върху главите ни, идва от главите ни". Такава оценка направи конституционният съдия проф. Янаки Стоилов пред БТВ за решението, което взе Конституционният съд да отмени частични конституционните промени.

Проф. Янаки Стоилов изтъкна, че дори ако някой е търсил контакт за политически натиск върху Конституционния съд, той не го определя като натиск. Дори и да е изразено като натиск, въпросът не е дали такъв съществува, а кой как отговаря на определени опити за натиск.

КС, ако наистина поставя високи и правни стандарти, трябва да оценява резултатите, а всеки, който в политиката предприема действия, не трябва да разчита друг да му свърши работата, каза проф. Янаки Стоилов. 

Конституционният съд трябва да използва едни и същи критерии, за да бъдат решенията му убедителни, заяви проф. Янаки Стоилов. Той обясни, че е гласувал за противоконституционност на промените както при главния прокурор, така и при президента, защото и двамата са самостоятелни органи в Конституцията.

Стоилов добави, че Европейската комисия е политически орган, докато Конституционният съд трябва да бъде юридически. Това изявление дойде след въпрос относно разликите между доклада на Европейската комисия и решенията на Конституционния съд по отношение на съдебната реформа.

Той обясни, че съдебната реформа не може да бъде изчерпана с нормативни промени в Конституцията. Има много аспекти на съдебната реформа, които засягат гражданите и юридическите лица. Тези, които говорят само за съдебна реформа не говорят за крайния резултат, а само за конституционните и измерения, коментира проф. Янаки Стоилов.

По думите му се движим повече в един кръг, отколкото постигаме реални резултати, които не могат да бъдат измервани. Главният прокурор е установен като самостоятелен орган и някои от правомощията на прокуратурата по отношение на атакуването на незаконосъобразни актове са запазени, уточни Стоилов. И внесе повече яснота - КС е органът, който отговаря за съответствието на законите с Конституцията. КС дава и отговор на въпроса дали промените са направени по начин, който формално съответства за реда за промяна в Конституцията, поясни проф. Стоилов.

Екатерина Михайлова: Не е редно ВСС с изтекъл мандат да избира главен прокурор

Екатерина Михайлова: Не е редно ВСС с изтекъл мандат да избира главен прокурор

Решенията на КС засягат политическите институции и изискват отговор от политиците