Конституционният съд трябваше да отиде по-далеч, прилагайки по-висок стандарт в оценяването на последните промени в Основния закон. Решението на КС за съдебната реформа не е точка, а многоточие. Това каза пред БНТ конституционният съдия Янаки Стоилов за решението на КС от петък следобед.

За конституционните решения нямат определен срок, каза Стоилов, който е привърженик на разумните срокове за вземане на решения. Не мисля, че решението на КС е забавено, подчерта Стоилов. Покрай реформата в съдебната система са зададени и други промени, по думите му. Той не пожела да коментира вземат ли се решения под политическа диктовка.

Законът за Конституционния съд не предвижда отводи и самоотводи на съдии, обясни Стоилов, но подчерта, че има принцип, че човек не може да е съдия на собственото си решение.

Следващото служебно правителство ще бъде формирано при ясни правила, смята Янаки Стоилов, въпреки че от друга страна мнението му е, че не е добре, че няма ясно решение за служебните правителства. В петък КС гласува по въпроса 6 на 6 гласа, а за решение за нужни 7 гласа.

Това показва чувствителността на въпроса, коментира Янаки Стоилов. Имаме проблем със зависимостта на властите с фактори извън тях, по мнението му.

Той се опасява, че ще се увеличават гласовете за Велико Народно събрание. А Стоилов съветва парламента да се заеме с решаване на настоящите проблеми.

Янаки Стоилов отрече натиск върху КС за отмяна на съдебната реформа

Янаки Стоилов отрече натиск върху КС за отмяна на съдебната реформа

Съдебната реформа не може да бъде изчерпана с нормативни промени в Конституцията