Не трябва да приемаме европейските бюрократи за наши началници, а да защитаваме националните си интереси. В момента членството на България в ЕС не е добре оползотворявано.

Това написа по-рано днес бившият министър на отбраната Стефан Янев във "Фейсбук".

Изявлението му е било направено в Шумен, по време на среща с представители на бизнеса, браншовите организации и представители на местната власт.

Янев събира "семейство" в сектора на националния консерватизъм и българския код

Янев събира "семейство" в сектора на националния консерватизъм и българския код

Той очаква скоро да има предсрочни избори и се готви за тях

На срещата присъстващите изразиха подкрепата си към създаването на политическа партия "Български възход". Те са на мнение, че е нужна финансова децентрализация и реално регионално планиране.

Била е засегната отново темата за влизането на България в еврозоната, ролята на държавните регулатори и демографската криза у нас.

Янев, след продължителна кариера в служебни правителства 2017 и 2021 г и като премиер и като служебен министър, за кратко бе военен министър в редовното правителство на Кирил Петков.

В навечерието на руското нападение срещу Украйна Стефан Янев неколкократно заема проруски позиции, включително и препоръча да не се вярва на медии, които пишат, че ще има война. Непосредствено след започването на военните действия той неколкократно отказа да определи ситуацията като "война", обяснявайки позицията си с това, че "Путин внимателно избягва използването на думата", което увеличи напрежението до степен премиерът Кирил Петков да му поиска оставката на 28 февруари. Само ден преди това отново в профила си във фейсбук Стефан Янев заяви, че с оставката му се поставя на риск националната сигурност.

Според него е "трудно да се прецени дали Украйна не би била агресор в един друг вариант за развитие на нещата. Бившият военен министър е заявявал и че ако изпратим военна помощ, то ще станем съучастници във войната.

Стефан Янев: Бързането за РСМ е под външен натиск и не е в наш интерес

Стефан Янев: Бързането за РСМ е под външен натиск и не е в наш интерес

Исканата оставка на шефа на НСО е свръхконцентрация на власт

Още преди това имаше спекулации, че военният министър готви собствен политически проект, но при напускането си на поста в МО, Янев потвърди заявката си за участие в политиката.