С химна на Република България се събра в Министерския съвет новият служебен кабинет с премиер Стефан Янев 2. Министрите станаха на крака, а след това премиерът Янев коментира с няколко изречения работата на новото правителство и представи тримата нови министри - на икономиката, финансите и транспорта.

Влизането си в Министерския съвет служебният премиер Стефан Янев съпроводи с един лаконичен коментар: "Работа ни чака."

Предвид факта, че повечето от колегите от служебния кабинет запазиха позициите си, имаме трима нови членове, не направихме обичайното приемане-сдаване на властта, но организирахме два от символите на държавната власт - да чуем химна и на всеки да предоставим по един екземпляр от Конституцията, която е наше ръководно начало в дейността, която изпълняваме в задълженията си на министри, съобщи в началото на Янев.

Той добави, че с указ на президента това е новият състав на служебния кабинет, който започва подготовката на изборите ноември тази година.

Стефан Янев представи акцентите и приоритетите на новия кабинет: Ефективно изпълнение на ангажимента по провеждане на демократични парламентарни избори и осигуряване на гаранции, че вотът ще бъде осъществен според правилата. Електоралният процес е елемент на либералната политическа система, затова и първата задача - да е честен, прозрачен и легитимен. До избиране на новото правителство служебният кабинет ще има за цел да е фактор на стабилност на политическия процес, на социалните процеси, обществените отношения. Продължаващата сложна пандемична ситуация остава сложно предизвикателство - доколко трябва да се поддържа балансът за живота и здравето на гражданите, да се гарантира нормална работа на бизнеса и стабилна политическа система.

Румен Радев предупреди: За стратегическите решения не може да се чакат депутатите

Румен Радев предупреди: За стратегическите решения не може да се чакат депутатите

Трябва да има ефективно сътрудничество в следващия парламент

Стефан Янев начерта и два наследени проблема към настоящия момент - неизплатените средства за строителния бранш, за който той "има чувството", че е един от многото проблеми, заложени целенасочено да влязат като проблеми в точно определен момент. Припомняме, депутатите не дадоха санкцията си за разрешаване според плана на бившия финансов министър Асен Василев.

Подобна е ситуация в сферата на енергетиката, където е необходимо цялостна концепция за развитието и да се направят структурни промени. И тук припомняме, че премиерът заяви пред предишното Народно събрание, че за да се разрешат проблемите в енергийния сектор, има нужда от промяна в Закона за енергетиката, което би могло да се случи единствено с и по-време на действащо Народно събрание.

Ясно е, че служебният кабинет разполага с малко механизми да се справи с подобни проблеми без парламент и мнозинство. Въпреки това ще се търсят ефективни решения според правилата и действащите закони, поясни министър-председателят.

Предстоят тежки месеци, но ако продължим да работим усилено и всеотдайно, ще държим системите работещи и стабилни, тази задача изисква усилията на всички министри, държим на екипа и да запазим стабилността на държавата, категоричен бе той. За целта се изисква консолидиране на усилията на всички министри от кабинета - затова Янев обяви, че разчита на екипа, който ще продължи да работи занапред, за да се работи за гражданите и да се запази стабилността на държавата до формирането на нов кабинет след изборите.

Служебно правителство №2, очаквано без Петков и Василев

Служебно правителство №2, очаквано без Петков и Василев

Смяна има и в министерство на транспорта

В заключение Стефан Янев благодари на министрите, които вече не са част от бъдещия кабинет (б.а. Асен Василев и Кирил Петков, които обявиха, че ще правят ново политическо движение). Прекрасно взаимодействие с министрите, които вече не са част от кабинета, пожелавам им успех в бъдещите начинания, сигурен съм, че ще намерят начин и форма да работят за обществения интерес и благополучието на България, каза той.

Премиерът даде думата на тримата нови министри да се представят.

Янев обяви, че дава срок от седмица на новите министри, преди да дават интервюта пред медиите и помоли журналистите да имат търпение.

Новият финансов министър Валери Белчев е възпитаник на "Харвард", от където има Магистърска степен по публична администрация. Той е магистър по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас (Paris 2 Pantheon-Assas), както и доктор на икономическите науки в УНСС с фокус върху банковите регулации.

В началото на кариерата си придобива експертиза в редица водещи търговски банки, включително "Ейч Ес Би Си" (CCF HSBC), "Креди Агрикол Индосюез" (Credit Agricole Indosuez), "Фортис Банк" (Fortis Bank) и "Сосиете Женерал" (Societe Generale). През 2007 г. се фокусира върху инвестиционния бизнес, установява стратегическо партньорство с "Ротшилд и Сие" (Rothschild & Cie) и действа в качеството на изключителен партньор за България до 2013 г.

През 2015 г. има ключова роля в създаването на държавното дружество от системата на Министерството на финансите, "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, в качеството си на изпълнителен директор и председател на управителния съвет.

Новият икономически министър Даниела Везиева завършва образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанска академия "Д.А.Ценов" - Свищов с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Доктор по икономика НВУ "Васил Левски" - гр. Велико Търново.

Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г.

От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища.

Работила е като началник-отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образованието в Русе.

От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. е заместник-министър на икономиката.

От май 2018 г. до март 2019 г. е съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор.

Заемала е мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантска дейност.

От 18 май 2021 г. до сега е съветник към Министъра на икономиката.

Новият транспортен министър Христо Алексиев e икономист и експерт в транспортния сектор. Магистър по икономика от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Притежава редица квалификации и сертификати от "Импириъл Колидж Лондон", Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.

Между позициите, които Христо Алексиев е заемал, са експерт към кабинета на министъра на транспорта, икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на Съвета на директорите на Зона за обществен достъп в "Пристанище Бургас" ЕАД; член на Управляващия комитет на "Европейски приоритетен проект 22" в Брюксел, член на Управителния съвет на Международната организация Европейски товарен железопътен коридор 7 в Будапеща, председател на Съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД и председател на Управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Христо Алексиев е ръководил успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. В това число и на един от малкото проекти в държавата, реализирани по уникален модел, включващ едновременно европейско съфинансиране и механизмите на публично-частно партньорство, а именно Интермодален терминал Пловдив.

Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Огнян Герджиков.