Фокусирането на депутатите върху промените в Изборния кодекс преместват фокуса от реално важните проблеми на гражданите като покачващите се цени на фона на предстоящата зима. Това заяви на брифинг в кулоарите на Народното събрание председателят на "Български възход" Стефан Янев.

"Гражданите очакват от нас, народните представители, да решаваме приоритетно въпросите от дневния ред на обществото. В условия на инфлация, в условия на ситуация, в която всеки е загрижен за утрешния ден, за плащането на сметките, изместването на дневния ред по отношение на дебатите и гласуването по Изборния кодекс не отговарят на дневния ред на обществото. Въпросите, свързани с цената на живота и бъдещето на България в следващите месеци, са много по-важни", каза бившият служебен премиер.

Хартията, смята той, давала повод за създаване на нови разделителни линии в обществото, докато следвало напротив - да се търси начин да бъдат решени наболелите проблеми в духа на единство.

Горещи страсти в пленарна зала за изборните правила

Горещи страсти в пленарна зала за изборните правила

ПП поискаха прегласуване на вкарването на точката за Изборния кодекс

Именно за да бъдат адресирани въпросните проблеми, от "Български възход" настояват да бъде приложен новоразработен регламент на ЕС за компенсация на бизнеса и гражданите заради високите енергийни сметки чрез преразпределяне на свръхпечалбите на енергийните дружества.

"Това ще позволи тази помощ да бъде много по-целенасочена и съответно да бъде не само за бизнеса, а и за домакинствата", изтъкна партийният лидер. Служебният кабинет обаче бил "крайно пасивен" по отношение на прилагането на въпросния регламент, заяви на свой ред депутатът от "Български възход" Георги Самандов.

Стефан Янев коментира и стратегията на президента Радев да не бърза с връчването на мандатите за съставяне на правителство. "Бавенето дали има смисъл или не - очевидно дава повече време за диалог, но от друга страна като че ли посланието, че с бавене ще се постигне нещо, не е много аргументирано. Нито бързането, нито прекаленото бавене е добра идея."

"БОЕЦ" в сблъсък с НСО в парламента

"БОЕЦ" в сблъсък с НСО в парламента

Гражданското движение организира протест срещу промените в Изборния кодекс