Новият стар лидер на РЗС Яне Янев заяви в ефира на „Нова телевизия", че преизбирането му начело на партията е доказало, че симпатизантите са издържали на външния натиск. Той посочи, че страната е в изключително тежко икономическо състояние и трябва възможно най-скоро да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Яне Янев отрече обвиненията, че вчерашното заседание на управителния съвет на РЗС е било политически театър. По думите му не може да се говори за подобно нещо след вота на доверие, който премиерът Борисов поиска и получи от депутатите в парламента.

Янев заяви, че чрез оставката си е проверил дали регионалните структури на партията са издържали на системния натиск, на който са подлагани. Той беше категоричен, че е дал възможност на всеки да изкаже позицията си, като единствено Атанас Железчев се е осмелил да се изкаже против.

Лидерът на консервативната партия посочи, че е провел срещи с работодатели, синдикалисти и интелектуалци и те са изразили пред него желанието си за промяна. Янев изтъкна, че в РЗС влизат млади и интелигентни хора и трябва те да се появяват в публичното пространство по-често.

Той заяви, че депутатите от партията ще „слязат при хората", като през по-голямата част от времето ще се срещат с граждани, а присъствието им в пленарна зала ще е обвързано основно с парламентарния контрол. Според Яне Янев, по този начин те „няма да легитимират лобистките закони, прокарвани от икономическата групировка, в която се е превърнала политическа партия ГЕРБ".

Председателят на РЗС изрази тревогата си от случващото се в някои гилдии. Според него икономиката е в по-тежка ситуация, отколкото по времето на Жан Виденов. Янев заяви, че експертите на партията са установили, че даже в София хората получават само толкова, че да покриват задълженията си към монополистите.

Той за пореден път призова за избори „3 в 1" - местни, президентски и предсрочни парламентарни. Яне Янев предупреди, че в противен случай ще настъпи хаос. Той посочи, че има данни за масови грабежи на хранителни магазини в периферията на страната. Янев беше категоричен, че полицията е безсилна, като посочи, че тя не е в състояние да открие даже откраднатия му джип.

Лидерът на РЗС сподели, че има данни, че страната ни няма да бъде приета в Шенген до края на годината и причини за това са контрабандата и корупцията. Той коментира думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, според когото ще сме технически през март. „Бойко Борисов и Цветан Цветанов се състезават кой ще каже по-опашата лъжа", заяви Янев.

Според него премиерът няма никога да поиска предсрочни избори. Яне Янев заяви, че ГЕРБ в момента далеч не се ползва с предишната си подкрепа и Бойко Борисов не би имал повече от 70 депутати в един нов парламент.

Председателят на консервативната партия не коментира дали ще подкрепи президентската кандидатура на Алексей Петров. Яне Янев подчерта, че бившата барета не „дърпа конците" в РЗС, но оглавява експертен екип по въпросите на националната сигурност.

Според Янев, в момента е по-важно, че социологическите проучвания показват голяма подкрепа за създаване на нова конституция.