Яне Янев и представители на РЗС се срещнаха с Антикорупционната комисия към ВСС.

Лидерът на Ред, законност и справедливост се интересувал какви са конкретните действия, които може да предприема комисията, може ли да бъде сезирана от обикновени граждани.

Янев е попитал и за взаимодействието между комисията и другите антикорупционни звена.

В нашите приемни по места, включително и магистрати, носят документи и факти за корупция в съдебната система, обясни лидерът на РЗС. Той поиска гаранции, че магистратите, подали сигнал за корумпирани свои колеги, ще запазят работата си.

Много е опасно някой да се опитва да ерозира системите. Ние не сме за ерозията, подчерта Янев. Той изтъкна, че сериозен сигнал за корумпиран магистрат е подаден от РЗС и до Американското посолство у нас.

Голяма част от българските граждани искат бързи резултати, подчерта Янев. По думите му хората не познават добре работата на институциите.

 ВСС трябва да бъде максимално деполитизиран, смята още Яне Янев, тъй като в момента той е партийно зависим орган.

Много добра е практиката вие да изслушвате  засегнатите лице, посъветва магистратите той. Има цели съдебни райони, които образно казано са феодализирани, оплака се още лидерът на РЗС.

Данни за това има в Благоевград, Петрич и Разлог. Хората искат отговор, категоричен е Янев.

От своя страна магистратите в Антикорупционната комисия му предоставиха отчет за дейността си.

Пред него изтъкнаха, че се опитват да вземат добрите европейски практики. Най-ниска е корупцията в съдебната система в Скандинавските страни, което е резултат от въведените етични принципи там.

Комисията е разгледала етичните кодекси на всички страни членки на ЕС. разработването на етичен кодекс за нашите магистрати с цел превенция на корупцията е едно от направленията, в което работи комисията. Другото е уеднаквяване на съдебните практики

За миналата година в Комисията са постъпили 1900 сигнала.