Лидерът на РЗС Яне Янев ревностно защити действията на управляващите покрай „потопа" в село Бисер. В предаването „На четири очи" по Нова телевизия той бе категоричен, че това е първото българско правителство, което отива на място и върши работа - осигурява храна и други помощи, за пръв път се раздават пари, а не обещания.

Досега само се обещаваше и се даваше наполовина, подчерта Янев.

Той призова да се провери каква е истинската причина за бедствията и подчерта, че от ДПС са управлявали сектора „Бедствия и аварии" цели 8 години - два последователни мандата.

Какво се случваше през тези години, освен че остана спомена за едни фургони, весени от турска фирма, които са непригодни за живеене, запита лидерът на РЗС.

Той подчерта, че до този момент 3 правителства не са стигнали до елементарния извод, че трябва да се централизира управлението на водите. „Те не са го осъзнали и не са драснали 5 реда да променят нещата и това ще се случва и занапред. Слава Богу министър-председателят Бойко Борисов съзря този проблем и каза, че това управление трябва да се централизира", заяви Янев.

По думите му, съвсем правилно от ГЕРБ са премахнали правителството на Емел Етем, защото „по нейно време са били изразходвани стотици милиони, не се знаело откъде влизат потоците и накъде излизат." Той е категоричен, че ако бъде направена проверка направеното от ДПС, ще излязат страшни безобразия.

Лидерът на РЗС призна, че много пъти е критикувал вътрешния министър Цветан Цветанов, но сега се е видяло, че той е бил в бедстващите региони 4 денонощия. „И Етем отговаряше за същите неща, но тя по това време си правеше прически. Това е разликата между двамата", поясни той.

От казаното от него стана ясно, че няма да участва в комисията „АнтиЦветанов", която се заформя в парламента. Според него това са едни жалки ходове на опозицията, които целят да прехвърлят тяхната вина върху днешната власт. „Политическата класа в НС си играе на елементарни политически игрички", каза още Яне Янев.

Той допълни, че е необходима промяна в законодателството - да се създаде организация да се алармира на време, дни преди случващото се, а не както е било винаги - след дъжд- качулка.

Въпреки тази подкрепа Янев подчерта, че е имал и продължава да има много критики към министър Цветанов: „Показвал съм несъгласие по отношение на монолога му със съдебната система. Не бива така. Би следвало да говори при закрити врати, не през медиите. Когато се реши нещо важно по въпроса, тогава да се съобщава."

Изяснено беше и че от РЗС няма да подкрепят АСТА в парламента. „След разговор с Бойко Борисов той ме увери, че ще предприеме конкретните действия и в сряда ще изтегли подписа на България от споразумението:, съобщи Янев.

Във връзка с предложението да бъде свикана анкетна комисия във връзка с помилванията на Ангел Марин той поясни, че целта й е да проучи цялостната дейност по отношение на прилагането на нормативната база при помилването и даването и вземането на гражданство.

Освен, че има абсолютна непрозрачност на помилваните, няма никакви мотиви, подчерта той.

Според Янев, „много е притеснен експрезидентът Първанов": „Той не остана 100 дни да си почива. Още на първия ден тръгна от студио в студио да разказва политическите си планове. Не стига, че последната година и половина беше секретар."

Той каква алтернатива е, той какъв е, лидер на каква партия е. Нека да се яви на парламентарни избори да видим какво ще се получи и тогава да се прави на Нострадамус и да предрича какво ще се случи след 5 години, съветва още лидерът на РЗС.

Запитан дали в момента е със статут на независим депутат, той каза: „Аз никога не съм бил независим, защото съм избран от листата на РЗС. На сила са ме направили независим и нито за миг не съм се почувствал такъв."

Той коментира и отлагането на решението си „да уволнят Бойко Борисов": Глас народен, глас Божи. След като 1 милион и 300 души ги подкрепиха, трябваше да се коригираме. 2 години бяхме крайна опозиция, но виждайки ситуацията, ние трябва да се съобразим с мнозинството от българското общество."

По отношение на Закона за конфискацията лидерът на РЗС поясни, че с него се дава възможност държавата да има лостове за въздействие, за да може процедурите да се опростят. „Този закон е насочен срещу престъпниците и към самозабравилите са чиновници от висшите етажи на властта. Притеснителен е за тези, които се страхуват, защото са крали през годините, за тези, които веднъж са пипнали - това е особен вид краста и затова е необходим този закон."