Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да освободи заместник-директора на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров. Кадровиците гласуваха със 7 гласа "За" и един глас "против". По този начин Тодоров остава зам.-директор на Следствието.

Решението на прокурорската колегия на ВСС може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок.

Единственото изказване направи Светлана Бошнакова, която заяви, че това е поредният случай, в който законодателят е пестелив по уреждане правомощията на директора на НСлС. Налице са предпоставките на директора на НСлС да прекрати правомощията на своя заместник, каза Бошнакова.

Припомняме, Ясен Тодоров, който е бивш член на ВСС, разкри, че напълно случайно бил на обяд с израелския експерт по време на информацията на атентата срещу главния прокурор. Израелският експерт сам предложил да отиде и да погледне, но посочил, че ще е необвързващо иначе ще трябва да се поиска официална помощ. Тогава Тодоров с СМС получил разрешението на Гешев. Още преди двамата да се озоват на мястото на атентата, Борислав Сарафов казал, че взривът е за убиване.

В средата на месец май Сарафов внесе предложение във ВСС за отстраняването на Тодоров. Като мотив за действията си той изтъкна медийните изяви на заместника си. Ясен Тодоров от своя страна пък обвини Сарафов, че готви преврат в прокуратурата.

Ясен Тодоров: Гешев бе опрян до стената, разпилян, хаотичен, но не се предаде

Ясен Тодоров: Гешев бе опрян до стената, разпилян, хаотичен, но не се предаде

Емоционалният шок след атентата