Коалиция с ГЕРБ няма и няма да има. И това не е изненада, изненадан е само Борисов. Това заяви в студиото на Нова телевизия депутатът Явор Божанков, който коментира настоящата политическа ситуация, при която без връчен първи мандат, от ПП/ДБ изпълниха условието и искането на ГЕРБ да представят състав на кабинет с втория мандат. Веднага след представянето на списъчния състав във вторник обаче от ГЕРБ обявиха, че пристъпват към своя план Б и започнаха разговори на експертно ниво с останалите политически сили. Такива се проведоха вчера с ДПС, БСП и ИТН, днес предстоят и с "Възраждане". Явор Божанков настоя, че ПП/ДБ още от преди предизборната кампания от двете партии, които сега са в коалиция, ясно са заявили, че коалиция с ГЕРБ няма да правят. И са го повтаряли много пъти.

"Една седмица цъкаха с език колко ни е хубава програмата и като разбраха, че няма да имат министри, я направиха на пух и прах. Във всеки един сектор ГЕРБ имаха преди това или пълно съгласие или правеха някакви малки технически предложения."

Разговорите в парламента за ГЕРБ са просто една фасада и очакванията на ГЕРБ бяха след това да седнем на една маса и да си разделим властта. Проблемът е, че ГЕРБ наистина вярваха, че ще направят коалиция, обясни Божанков.

План Б на ГЕРБ - разговор с ДПС за взаимна отговорност и непопулярни мерки

План Б на ГЕРБ - разговор с ДПС за взаимна отговорност и непопулярни мерки

ГЕРБ имат програма за управление в рамките на 4 години от 160 страници

На Борисов оставало сега да води разговори с БСП и "Възраждане", което, според Божанков би било отклоняване на европейската ориентация на страната ни. Припомняйки гласуванията в миналия парламент, Божанков образно начерта два пътя пред България - или Костадинов ще си купува кафе с евроцентова или българите ще ходят на море в Гърция с визи. "Борисов има избор какво да прави", отсече Божанков, според когото "няма план Б, а има план Z".

ПП/ДБ направили редица отстъпки - приели Росен Желязков за председател на НС, представили програма и законодателство, "дадохме и състав на кабинет" в аванс, въпреки че не били длъжни, тъй като дори и първият мандат не е връчен, посочи още Божанков.

Обрат: ПП искали да видят програмата на ГЕРБ

Обрат: ПП искали да видят програмата на ГЕРБ

Все още има някакъв шанс за разбирателство между ГЕРБ и ПП/ДБ

Идеята за такова поведение от страна на ПП/ДБ била, че искали да използват всеки един прозорец за приемане на законодателството в посока еврозона, Шенген и други приоритети. Разговаряме с ГЕРБ, защото те поне заявяват, че подкрепят тези закони. Иначе, както Божанков обясни, много хора непрекъснато им казвали: "Доверите ли се на ГЕРБ - те ще ви измамят."

"То така и става, но ние рискувахме, проявихме отговорност, представихме програма и имена за кабинет. Какво повече от това в аванс", попита Божанков.

По думите на депутата сега "най-малкото зло е да има един служебен кабинет на парламента".

ИТН иска обща програма, ако има кабинет

ИТН иска обща програма, ако има кабинет

Партията на Слави Трифоново определи преговорите на ГЕРБ с ПП/ДБ за странни