Обрат след официализирания вече край на преговорите за състав на общо правителство между Първите две политически сили ГЕРБ/СДС и "Продължаваме промяната/Демократична България". Ръководителите на преговорния екип на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков и Лена Бориславова са поискали да видят управленската програма на партията на Борисов след като от ГЕРБ на свой ред пък официално разкритикуваха управленската програма на ПП

Това съобщи след последния за деня разговор с политическите сили извън ПП/ДБ в рамките на задействания "план Б" на Борисов председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Със сценаристи не сме говорили за сценарии за правителство, конструкция, подкрепа и т.н. Убедихме се, че по-важно е първо да постигнем някакво съгласие по приоритети и ако видим, че вървим в посока на това да събираме подкрепа, тогава да водим лидерски разговори", каза след срещата с "Има такъв народ" председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

ГЕРБ и БСП започнаха диалог, но колко да е бюджетният дефицит?

ГЕРБ и БСП започнаха диалог, но колко да е бюджетният дефицит?

ГЕРБ проведе втората поред среща след вчеращния разрив с ПП/ДБ

Извън очакваните и обичайни коментари след подобен род срещи Атанасова обаче поднесе новина - очевидно все още има някакъв шанс за разбирателство между ГЕРБ и ПП/ДБ.

"Ако от ПП препотвърдят позицията си, защото вече поискаха отново да обсъдим, този път нашата управленска програма, то тогава можем да направим втори кръг разговори (с останалите партии на ниво лидери - бел.ред.), но все пак им даваме известен срок все още да помислят дали желаят отново втори кръг разговори".

"Академик Денков, както и колегата (Лена) Бориславова, която бе определена за преговарящ по съдебната реформа. Очаквам до час да ми кажат (т.е. около 17 часа на 4 май) дали искат среща или вече преминаваме към втория етап от разговорите за конструкцията на правителството с всички варианти, които има пред нас - правителство на малцинството или споделяне на отговорността", отговори на въпрос на News.bg Десислава Атанасова.

Тя отказа да коментира позицията на Кирил Петков, публикувана в профила му във "Фейсбук" която критикува подхода на ГЕРБ за съставяне на кабинет, защото била "доста емоционална".

ИТН иска обща програма, ако има кабинет

ИТН иска обща програма, ако има кабинет

Партията на Слави Трифоново определи преговорите на ГЕРБ с ПП/ДБ за странни

"Ние буквално до вчера коментирахме приоритети, законодателна дейност и намирахме съмишленици. В този смисъл непочтеното отношение към нас - първо да представят някакъв кабинет, за който не беше ясно, че ще бъде представен точно в този ден или в какъв състав е. Не да го съгласуват, да го представят. За мен това изглежда доста объркано като политическо действие. (...) Да ни говорят за задкулисие при условие, че не сме нито в лаборатория, нито в мол, на някакво скришно място, а тук, в Народното събрание..."

В отговор на искането на "Промяната" да видят програмата на ГЕРБ, от партията на Борисов отвърнали, че програмата не е тайна и е публична от много време насам.

"Програмата ни не никаква тайна, тя вече при пети избори е толкова публична - може да бъде намерена дигитално, може да бъде намерена на хартия, може да бъде намерена във видеоформат, в аудиоформат... Не знам защо са поискали г-н Денков и г-жа Бориславова информация за нашата програма, но аз и на тях им казах - тя е на сайта на ПП ГЕРБ", преразказа комуникацията си с представителите на ПП народният представител.

Борисов ядосан: Щом искате нови избори, ще ги получите

Борисов ядосан: Щом искате нови избори, ще ги получите

Лидерът на ГЕРБ вижда схема на ПП за местните избори и дълго управление на Радев

"Срещата изобщо не беше за подкрепа за мандат на ГЕРБ, тя бе разговор на експерти по секторни политики, бих казал, че по въпроса за бюджета имаме съгласие за десни икономически политики, имаме някои разминавания по съдебната реформа и заложените от Кирил и Асен промени, които са заложени в ПВУ и стават задължителни. Имаме разминавания, тъй като те (ГЕРБ) са по-близко до тях (ПП), а ние имаме определени съмнения в сигурността на гражданите, ако тези промени бъдат направени", резюмира пред чакащите медии изхода от разговорите Йорданов.

Избягна и конкретика дали ИТН ще подкрепи или не кабинет на ГЕРБ - от партията на Трифонов, преповтори народният представител, ще подкрепя единствено и само политиките и предложенията, които смята за правилни.

"Достатъчно грешни неща подкрепихме като глупави коалиционни партньори в коалиционното правителство, в което участвахме (кабинетът "Петков"). Сега тази грешка се стоварва върху всички нас, защото некадърната финансова политика на Асен Василев в момента е поставила страната в ужасно състояние", не спести и критика по адрес на съпредседателя на промяната и бивш финансов министър народният представител.

"Отговор не мога да ви дам, тъй като такъв разговор (за подкрепа на кабинет) не сме водили", отсече вторият човек в ИТН.

Макар и диалогични, ИТН са партията, свалила ГЕРБ от власт, подчерта изрично Йорданов. "ГЕРБ вече не са партията, които бяха, благодарение на "Има такъв народ". ГЕРБ няма този неограничен ресурс, който имаше 9 години и Борисов бе несменяем кандидат за премиер. Сега други хора се смятат за несменяеми, без да имат качествата за това."

А дали ГЕРБ са простили на ИТН за "изчегъртването"? "Не сме го обсъждали, говорихме само в конкретика по политики. Не сме гаджета, за да си прощаваме някакви неща", в типичния си стил отговори Тошко Йорданов.