Знаковите лица от ГЕРБ, но непридружени от лидера на партията Бойко Борисов, дадоха пресконференция в зала "Изток" в Народното събрание, за да обяснят защо няма да подкрепят управленската програма, предложена от "Продължаваме промяната".

"Част от темите, които са обсъждани, въпросите, които сме поставяли, включително на ниво детайл, са обхванати от представени от "Промяната" екселски таблици. Друга част са пропуснати, не знам по каква причина", посочи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, нарочно подчертавайки начина на представяне на управленския план-график от страна на ПП - в таблица в "Ексел".

Преди представителите на ГЕРБ да започнат да заливат с критики, вторият човек в партията на Борисов Томислав Дончев посочи точките, по които все пак е постигнат консенсус. "Има цели сфери, в които забележките, предложенията, отправени от нашите екипи, са до голяма степен приети. Спорт, земеделие, култура, външни работи, отбрана. И благодарност за всички, които са положили, и от двете страни, усилия да се извърви някакъв път напред."

Но в цяло - в голяма част от секторите, посочи Дончев, "така наречената програма" била под формата на екселска таблица, заклинания и лозунги, шепоти. "Имаме дефицит и липса на цели сектори - европейско финансиране, грижа за децата, туризъм. Най-големият проблем е свързан с вътрешната кохерентност и най-вече - противоречието между сектор бюджет и другите сектори."

ГЕРБ започва да говори и с другите сили, ще предложи правителство на малцинството

ГЕРБ започва да говори и с другите сили, ще предложи правителство на малцинството

След проектокабинета, предложен от "добрите сили" вчера

Публичните финанси са в критично състояние, изтъкна на свой ред Теменужка Петкова, която бе в контактната междупартийна група по темата за държавния бюджет. Основното слабо място, което отчели от ГЕРБ - макар и да имало добри пожелания да се ореже планираният дефицит от 6,4%, нямало записани конкретни мерки как да се случи това.

"Колегите от ПП/ДБ залагат и нова дата за влизане в еврозоната - 1 януари 2025 година, но, за съжаление, не успяхме да получим отговор как ще стане това. Не успяхме да видим конкретни мерки за овладяване на инфлацията и намаляване на дефицита. За сметка на това обаче имаме мярка за преструктуриране на администрацията, но как точно, отново не е ясно", възмути се народният представител и бивш енергиен министър. Освен това - нямало конкретика и как ще постигнем членство в ОИСР и как ще бъдат увеличени инвестициите.

В сектор правосъдие, посочи на свой ред младото правно острие на партията на Борисов Рая Назарян, имало пък разногласие по отношение на състава и правомощията на Атникорупционната комисия (КПКОНПИ). Противоречия имало и по отношение на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, като била отпаднала, незнайно защо, предишната идея на ПП за увеличаване на правомощия за следствието. ГЕРБ обаче уверяват - ще подкрепят законопроекта на Крум Зарков за контрол над главния прокурор въпреки съмненията за евентуална противоконституционност. "Краен арбитър ще бъде Конституционният съд", каза Назарян.

Кирил Петков: Няма да подкрепим ГЕРБ, пред тях сега има три варианта

Кирил Петков: Няма да подкрепим ГЕРБ, пред тях сега има три варианта

Нови избори няма да доведат до съществени промени

В сектор Енергетика ПП/ДБ също получиха критика - искали да дефинират понятието "енергийна бедност", но същевременно щели да изкарат домакинствата на свободния пазар на електроенергия, което щяло да доведе до петорен скок на цените, изтъкна Жечо Станков. Неаргументирана била и политиката, касаеща бъдещето на "Мариците", държало се и на развитието на проекта за батерии.

В сферата на регионалната политика ПП искали създаването на нова оперативна програма при условие, че по време на управлението си дори не успели да стартират старата, добави Николай Нанков. "За тях доброто и ефективно управление е свързано само с дигитализация на документи, стигнахме дотам, че в програмата са си записали дигитализация на жп релсите."

В сектор Здраве пък ПП не били заложили откъде да дойдат парите за повишение на заплатите на медиците, искали медицински хеликоптери, но същевременно не обелвали и дума за наземната бърза помощ, възмути се Костадин Ангелов. Освен това - "нестандартно" било и предложението "Български пощи" да осигуряват медицинска помощ в 225 клона в страната.

"Новият виц - кардиолог съм в "Български пощи", иронизира идеята Деница Сачева. Според нея Промяната показвали силно незнание относно това как функционира държавата и институциите, а освен това предлагали създаването на законодателство да се делегира на частни правни кантори.

А кога ГЕРБ ще задейства план Б, т.е. разговорите с другите партии, които анонсира Бойко Борисов?

"Утре последователно ще водим разговори с останалите парламентарни групи. В 11 часа с ДПС, в 13 часа с БСП, в 15 часа с ИТН. В петък в 11 часа с "Възраждане". След това след серията експертни разговори, както процедирахме и с колегите от ПП/ДБ, следват лидерските разговори, отговори на въпрос на News.bg Десислава Атанасова.

Борисов обясни програма минимум и програма максимум на депутатите си

Борисов обясни програма минимум и програма максимум на депутатите си

С Асен Василев може да се работи