Важно е държавата да се придвижи напред без хвърляне в нови избори, тъй като те ще дадат гориво в машината на популистите. Това заяви пред БНР депутатът от ПП/ДБ Явор Божанков.

По думите му ситуацията е трудна. Разговорът ще се води всяка секунда и ще се ползва всяка възможност, за да се наложат тези 30 законопроекта и трите национални цели - Шенген, еврозона, съдебна реформа. Направихме повече от необходимото - програма и проектокабинет, преди да ни е връчен мандат дори, поясни той.

Според него фактът, че акад. Николай Денков, а не Кирил Петков е номинация за премиер, ясно показва, че се търси човек, който може да разговаря с всички. Божанков посочи, че ПП/ДБ не дължат състав на кабинет, защото още първият мандат не е връчен. Направихме този ход, за да знаят всички какво могат да очакват от нас. Ние направихме всичко, сега топката е в полето на ГЕРБ. Те могат да реализират мандат с ДПС, БСП, ИТН. Имат и вариант - при ясни условия, поставени от нас, добави той.

По думите му, ако при първия и втория мандат не се получи нищо, много е вероятно третият вариант също да не разреши политическата криза.

ГЕРБ никога не отвориха разговор, че държава така не се управлява - пътища така не се строят, здравеопазване по такъв начин не може да продължи да има. Тук не е въпрос на заяждане, а на дълбоко несъгласие между техните и нашите избиратели. Това е дълбок разлом в обществото. Като не признават, че осъзнават нещо, ГЕРБ затварят вратата, каза още Божанков.

Той бе категоричен, че в коалицията няма различни позиции.

Явор Божанков: План Б няма, има план Z

Явор Божанков: План Б няма, има план Z

Разговорите в парламента за ГЕРБ били просто една фасада, но Борисов имал избор