Намерението на министерството на финансите за продажба на поземления фонд е отчаян опит за събиране на пари, също като таксата за транзит на газ, заради която "Булгартрансгаз" задлъжня сериозно. Това заяви в ефира на БиТиВи бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев.

Според него това е поредната авантюра на Асен Василев. Той бе категоричен, че никой няма право да посяга на природния ресурс.

Гечев посочи, че президентът Радев не е бил подведен, защото намерението за продажба на земи фигурира в средносрочната бюджетна рамка. Той поясни, че това става видно от кореспонденцията между МФ и МЗХ.

По думите му става въпрос за около 700 000 декара земи. Гечев подчерта, че продажбата е планирана за 2025 г., защото самата процедура е тромава и отнема много време. Според него това хрумване на МФ не е случайно, а е добре премислено и фактите го показват.

Той заяви, че проблемът в ситуацията не е, че Асен Василев е излъгал, а че са го хванали. Според Гечев обаче до продажба на поземления фонд няма да се стигне в крайна сметка, заради медийния шум.

Асен Василев обвини президента Радев, че разпространява фалшиви новини

Асен Василев обвини президента Радев, че разпространява фалшиви новини

Но би било зле, ако държавният глава наложи вето на бюджета