За първи път чувам и виждам премиер да се държи по този начин - да смесва журналистически разследвания, медийни публикации с откровени лъжи. Това заявява зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев по повод последните твърдения на Кирил Петков.

"Първо - медийните публикации са хубаво нещо, но аз бих могъл да изброя няколко десетки, които са доказано неверни. И то точно от изданията на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев, на които той се позовава", изтъква той.

Относно темата "Магнитски" Цонев заявява, че ДПС и Делян Пеевски ясно са осветлили целия процес и не са съгласни с нито едно от посочените в мотивите твърдения. Като конкретно в рамките на правомощията си поискахме отговори от всички държавни органи и получихме от всички тях отрицателни становища, че при тях не се съдържат данни за извършени от г-н Пеевски деяния, описани в мотивите по санкцията "Магнитски", пояснява той.

Петков с въпроси и имена пред камери, докато призовкар влиза в МС

Петков с въпроси и имена пред камери, докато призовкар влиза в МС

Кирил Петков не вижда проблем да си вземе призовката за разпит и пред камери

Депутатът припомня и отговор на Петков на негов въпрос от лятото на 2021 г., в който премиерът е казал дословно: "извън свързаността с кредита на Булгартабак, където г-н Пеевски е бил миноритарен акционер, ние не видяхме директно участие на г-н Делян Пеевски с други кредитополучатели."

Цонев подчертава, че от ДПС са направили множество законодателни инициативи по отношение и на т.нар. "златни паспорти" и са поискали пълно разследване и отнемане на дадените неправомерно инвестиционни гражданства и наказване на виновните.

Буди изключително изумление фактът, че след като и МВР и ДАНС и Приходната агенция, както и всички държавни институции, които се борят с корупцията са от 8 месеца практически в ръцете на сегашната власт, премиерът все още говори на базата на журналистически разследвания и статии във вестниците, вместо да борави с конкретни факти и доказателства за лицата и по темите, за които говори, отбелязва Цонев.

Той е категоричен, че нито едно от твърденията на премиера за Пеевски не е вярно и призовава Петков вместо "да говори празни приказки", да докаже твърденията си.

Прокуратурата вика на разпит Кирил Петков и Лена Бориславова

Прокуратурата вика на разпит Кирил Петков и Лена Бориславова

Работи се и по списък с имена и прякори, които те са казали на срещата с Иван Гешев