„При това, което сме постигнали до момента, не е ли безочие да се иска вот на недоверие точно по тази тема?". Този въпрос постави в ефира на бТВ вътрешният министър Цветлин Йовчев, който бе поканен да коментира реформата в сектор „Сигурност" и конкретно внесения вчера вот на недоверие по тази тема.
„Изненадах се от вота на недоверие", подчерта той.

Имаме пълен контрол върху подслушванията и репресивните функции и за разлика от преди - сега министърът на вътрешните работи не е информиран за това кой се подслушва и не може пряко да влияе върху това, увери той.

Определяйки като смешен аргумента, че за доказателство за неуспеха на тази реформа е именно назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС миналата пролет, той бе категоричен, че има пълен контрол над ситуацията.

Без да отрича, че сигурно има много неща, които могат да се свършат по-добре, министър Йовчев призна, че не е доволен от сегашното състояние на системата на МВР, но изтъкна, че управлението има идеи и сили да преодолее трудностите.

По-късно в парламента силовият министър Йовчев сравни управлението на своя предшественик Цветан Цветанов с член 1 от комунистическата конституция.
Министърът на вътрешните работи за пореден път определи темата "Сигурност" на поредния вот на недоверие на ГЕРБ като несериозна и неоснователна.

Йовчев се върна назад в историята на кабинета "Борисов" и сам попита журналистите в парламента не е ли по-голяма заплаха за демокрацията самото управление на втория в ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Какво трябва да кажем, че е било МВР след като цялата концетранция на власт е била само в ръцете на министъра на вътрешните работи. Или пък това, че върху всички СРС-та единствено зам.-председателят на управляващата партия е имал контрол, тоест без неговото разрешение не е можело да се подслушва?", попита още министърът на вътрешните работи и продължи припомнянето с това, че Цветанов е имал пълен контрол и върху репресивните функции и през периода на неговото управление никой не е можел да бъде задържан без знанието и разрешението именно на зам.-шефа на ГЕРБ.
"Това не ви ли прилича малко на член 1 от комунистическата Конституция?", попита Цветлин Йовчев.

Да сте чули програма или мерки на предишните управляващи за справяне на битовата престъпност?", продължи да пита Йовчев.
Припомняме, вчера Министерство на вътрешните работи излезе с 12 мерки за противодействие на битовата престъпност в 15 „рискови" области в страната.

„Ще положим всички усилия. Имам визия не само как да намалим този проблем, но ще намалим и ще имаме много добри резултати, и това ще го направиме в един много кратък срок", подчерта силовият министър.

„Ще увеличим полицейското присъствие в тези места. Отпуснати са допълнително коли, предимно в тези региони и от тук нататък чакаме новия закон за по-добро сътрудничество с частните структури", допълни още Цветлин Йовчев.

Като спирачка на ефективното противодействие на престъпността обаче той посочи факта, че от 2011 г. до края на май 2013 г. секретните сътрудници в МВР са намалели с 1/3.

По отношение на критиките на опозицията за увеличение на битовата престъпност Йовчев отново върна отговорността на предишните управляващи, когато самият Цветанов говори, че битовата престъпност е работа не само на МВР, но има намесени и социални фактори.

„Заварихме модел, в който беше разпоредено оперативните работници да не работят със секретни сътрудници. Никъде по света не може да има противодействие на престъпността без секретни сътрудници", уточни Йовчев.

Очаквайте много добри резултати и то съвсем скоро - до месец, два, три", информира МВР шефът.

Вътрешният министър бе помолен да коментира и изказването на европейския комисар по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом за проблема с бежанците.
„Да, България имаше, все още има проблем, но овладя кризата. Мисля, че еврокомисарят също отчете големия напредък на България", доволно отбеляза министър Йовчев.