Намерението на ГЕРБ да внесе сигнал до всички европейски институции във връзка с полицейщината и тормоза срещу протестиращи у нас не притесни вътрешния министър Цветлин Йовчев.
Идеята на бившите управници съобщи пред медиите по-рано ексстопанинът на МВР Цветан Цветанов.
Припомняме, вчера протестиращи от Благоевград внесоха подобен сигнал в представителството на европейската комисия у нас.

Не ме притеснява абсолютно нищо. Всичко, което е правено, се и продължава да се прави е в рамките на закона, отсече Цветлин Йовчев.

За него обаче остават необясними „тези твърдения за полицейщина към момента". Затова и не смята да ги коментира, както и да влиза в персонална полемика с който и да било. И все пак той направи кратко разяснение какво е полицейска държава и що е то полицейщина.

Полицейска държава е термин, който се използва, когато властта и по-конкретно министърът на вътрешните работи с всички средства се опитва да се намеси в работата на другите власти. Нещо, което аз не съм правил и няма да направя, заяви Йовчев и продължи:
„Полицейщина ще има, когато има подслушвания и злоупотреба със СРС-та. Ние ги намалихме, ако си спомняте. Полицейщина означава, че министърът на вътрешните работи ще злоупотребява с определени информации, за да постигне партийни интереси - нещо, което аз не съм правил и няма да допусна да се случи".
Той успокои, че всичко, което ще направи ще е в рамките на закона и обеща, че ще работи и за това България да остане правова държава.

Но в една правова държава е недопустимо да остане без последица ако някой се опитва грубо да нарушава обществения ред, да не изпълнява полицейски разпореждания, да влиза в конфликт с полицията, да премахва пътни знаци, добави още МВР-шефът.