Аз съм твърдо убеден, че Българи и Румъния трябва да получат достъп до шенгенското пространство. Това заяви в интервю на БНТ председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер.

Ако България е в Шенген, ЕС ще е по-сигурен, защото България е външна граница. Задължение на Холандия и другите страни е да докажат тезата си защо са против България да не е в Шенген, допълни Юнкер.

България и Румъния незабавно в Шенген, иска Юнкер пред ЕП
Обновена

България и Румъния незабавно в Шенген, иска Юнкер пред ЕП

Това е третото поред изявление на Юнкер "За състоянието на съюза"

Припомняме, през септември Юнкер поиска България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген.

Ако България е в Шенген, Европейският съюз ще стане по-сигурен, защото България представлява външна граница. Ние като Европейски съюз предоставяме над 173 полицаи и митнически служители, които да помагат на България при охраната на външната ѝ граница.

Аз съм много заинтересуван това да се случи и смятам, че до края на мандата на тази Комисия, тоест до 2019 г., механизмът за наблюдение и контрол трябва да бъде премахнат, за мен това е абсолютно необходимо. Това смята Жан-Клод Юнкер.

Българите не са корумпирани. От влизането си в ЕС, вашата страна се държи като държава - основателка на Съюза. Това не се отнася само за правителството, а за голяма част от българите. Българите са проевропейски настроени. Това заяви Юнкер.

Той посочи, че Западните Балкани няма да могат да се присъединят до края на мандата на тази Европейска комисия - 2019 г. Причината е, че има много работа да се върши. Реалистичният срок е процесът на присъединяване на Западните Балкани да започне през 2025 г.

Трябва да отправим ясно послание за този регион, посочи председателят на ЕК.

Турция се отдалечава от перспективата за членство в ЕС. В сегашната ситуация това не е възможно, отбеляза Юнкер.

Представата за България не може да бъде ограничена само до проблема с корупцията. България може да покаже много повече, най-вече положителни неща. Убеден съм, че правителството ще направи всичко, за да се справи с корупцията. Някои неща вече бяха направени - да, наистина законът сега е донякъде в застой, но в някакъв момент това ще бъде преодоляно. Вярно е, че ще бъде добре корупцията да бъде елиминирана на всички нива, но аз изобщо не съм съгласен и съжалявам за статиите в пресата през последните дни, в които се поставя знак за равенство между България и корупцията. Това отбеляза Юнкер.

Той припомни, че познава България и българите от края на 90-те години на миналия ХХ в., защото е участвал много активно в преговорите по присъединяване на България към ЕС. Имам добро усещане за председателството, защото правителството, и не само то, е добре подготвено. Най-напред се нуждаете от достатъчно самоувереност, каквато по неясни причини понякога ви липсва. За мен България е един голям народ, който е направил и продължава да прави много за Европа. Аз съм уверен, че това председателство ще бъде успешно. Това заяви председателят на ЕК, смята Юнкер.

Според него, представата за България в рамките на Европейския съюз няма нужда от корекция. От момента, в който България стана член на ЕС, тя се държи почти като държава-учредителка и е много проевропейски настроена. Това се отнася както за правителството, така и за хората. България по един естествен начин строи мостове към Западните Балкани, които се нуждаят от европейска перспектива, но играе ролята и на "преводач" за някои неразбираеми неща в Турция, припомни председателят на ЕК.