Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер потвърди в Брюксел, че България и Румъния ще излязат от механизма за проверка и контрол. Той направи коментара си преди заседанието на ЕНП, предшестващо срещата на върха в Брюксел.

Припомняме, че преди няколко дни след среща с румънския премиер, Юнкер обяви, че механизмът за сътрудничество и проверка на Румъния може да бъде прекратен преди този на България. Той похвали правителството на северната ни съседка за постигнатия напредък.

Юнкер подчертава, че механизмът за проверка и контрол е към своя край. Той успокоява и нашата страна, като обещава решението и за България да бъде взето в този мандат на Европейската комисия. 

Пред журналисти в Брюксел Жан-Клод Юнкер подчертава, че винаги бил казвал, че по време на мандата на комисията България ще излезе от механизма. Казвал това дори по време на предизборната кампания, а той държал на обещанията си. На няколко пъти той нарича премиера Борисов свой приятел.

„Имаше доклади, те казват каквото казват, но аз съм убеден, че премиерът, моят приятел Бойко, ще направи всичко, за да отговори на очакванията. Убеден съм, че ще го направи. Така че ще бъде направено”, изтъква Юнкер.

Той е категоричен, че по време на този мандат България ще излезе от механизма за проверка. По думите на председателя на ЕК никога не е имало българо-румънска двойка, а всички държави ще бъдат третирани поотделно.

Жан-Клод Юнкер изразява убеждението си, че премиерът Борисов и оглавяваното от него правителство ще направят всичко, за да бъде прекратен мониторингът по време на мандата на тази комисия. Той подчертава, че обича българския премиер, който е брат и приятел. Жан-Клод Юнкер определя Борисов още като солиден и сериозен човек.

Запитан от кореспондента на БНР в Брюксел дали България ще успее да приключи мониторинга за корупцията едновременно с Румъния, Борисов изразява съжаление, че се оказало, че около една година ние не сме готвили закони. Той отчита това като голяма слабост на българското правителство. Бойко Борисов признава, че възлага огромни надежди на правосъдната министърка Екатерина Захариева.

Борисов искал февруари да се приключи със закона за тероризма, Наказателния кодекс, НПК, Закона за съдебната власт, но се оказало, че не са готови. В момента се пишели пет изключително важни закона.   

„За хубаво или за лошо ние с Румъния сме съседи, както и за Шенген, така и по съответния мониторингов доклад за сътрудничество”, коментира Бойко Борисов.

Той очаква до десетина дни или най-късно до края на март от Европейската комисия да бъдат препратени наблюдаващи прокурори, които да помогнат по механизма за сътрудничество. Борисов изразява надеждата си до средата на годината да бъде задвижено с пълна сила всичко, което е необходимо. По думите му Юнкер вярвал на това, което страната ни ще направи.