За 11-та поредна вечер протестиращи майки на деца с увреждания излязоха на протест в центъра на София с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Те блокираха "Орлов мост". Временно към 19 часа движението беше свободно само по посока бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и НДК, съобщи БНР.

Родители на деца с увреждания тръгнаха от т.нар. "Триъгълник на властта" - площад "Независимост". Със запалени свещи и развети черни знамена преминаха по бул. "Цар Освободител", парламента, Софийския университет "Свети Климент Охридски", достигнаха до "Орлов мост" и го блокираха.

В контекста на днешния Ден на будителите нарекоха вицепремиера Валери Симеонов "будител", като направиха асоциация, че исканата оставка е събудила гражданското общество.

"Тук съм, за да покажа, че на днешния Ден на будителите ние сме събудени. Всеки, който не е дошъл или не е изразил това мнение, за мен не е събуден или просто е съпричастен с неговите думи". Това каза една от майките на протеста.

Друга жена заяви, че са на протеста, за да ги види цялото общество. "Те мислят, че не си гледаме децата и сме излезли само и единствено за пари, но в случая не е така", каза тя.

Десети протест настоя за оставката на Валери Симеонов

Десети протест настоя за оставката на Валери Симеонов

Както всяка протестна вечер, движението в района за кратко беше спряно

За поредна вечер участниците в протеста заявиха, че ще присъстват на недоволството докато вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставка.

Повод за протестите са думи на Симеонов в коментар за Закона за хората с увреждания, в който той нарече майките "кресливи жени" на "уж болни деца".